Afbeelding

Ondernemers blij met afschaffen reclamebelasting

Politiek

DIEMEN - De reclamebelasting wordt met ingang van 2017 afgeschaft. Die belasting werd in 2007 ingevoerd. Het schrappen van de reclamebelasting is vooral een gebaar naar het Midden- en Kleinbedrijf.

De maatregel heeft overigens niet tot gevolg dat er een wildgroei aan reclame-uitingen op gevels en in de openbare ruimte voor bedrijven en winkels kan ontstaan. Voor elke reclame-uiting dient bij de gemeente een vergunning te worden aangevraagd. De gemeente beoordeelt vervolgens het verzoek. Voor een vergunning worden kosten in rekening gebracht (leges).

Jelle Maasdam, eigenaar van Maasdam IJzerwaren in winkelcentrum Diemerplein, is blij met de maatregel van de gemeente. "Ik vind het een goed besluit van de gemeente, wat mij betreft hadden ze de reclamebelasting eerder mogen afschaffen. Ik ben jaarlijks bijna 500 euro aan reclamebelasting kwijt. Dit scheelt mij toch geld."

Sylvia Bon, voorzitter van winkeliersvereniging Diemen-Noord, deelt de mening van Maasdam. "Wij hebben er als ondernemers over gesproken en we zijn hier heel blij mee. Wij waren elk jaar een behoorlijk bedrag kwijt aan de reclamebelasting. We hebben het er weleens over gehad om alle reclame te verwijderen, maar daar schiet je in feite niets mee op. Veel ondernemers hebben het moeilijk. Je hoort dat de economie aantrekt, maar daar merkt de detailhandel weinig van. Wij merken hier in Diemen-Noord de gevolgen van de leegstand in het winkelcentrum. Er zijn echter wel ontwikkelingen die een deel van deze leegstand gaan oplossen."

Gerard Sluijp, eigenaar van slijterij Bien-Ici in winkelcentrum De Kruidenhof in Diemen-Zuid, heeft in het verleden al eens in een bezwaarschrift aan de gemeente kenbaar gemaakt dat hij tegen de reclamebelasting is. "Ik ben het nooit eens geweest met deze vorm van belasting en vind het goed dat de gemeente die nu afschaft. Dat scheelt alle ondernemers in Diemen geld."

AVT Makelaars is gevestigd in de Arent Krijtsstraat Diemen. Het bedrijf beschikt over een groot pand en heeft uiteraard reclame-uitingen op de gevel en op de ramen. "Ik ben heel tevreden dat de reclamebelasting wordt afgeschaft", aldus Danny van Buuren van AVT Makelaars. "Wij zijn elk jaar een aanzienlijk bedrag kwijt aan reclamebelasting. Ik vind dit besluit van de gemeente een goed gebaar naar de ondernemers in Diemen."

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief