Afbeelding

‘Binnenvaarttankschepen worden in het Amsterdam-Rijnkanaal in Diemen ontgast’

Politiek

DIEMEN - Het komt voor dat binnenvaarttankschepen in het Amsterdam-Rijnkanaal in Diemen worden ontgast. Dit schrijft het college van B en W in antwoorden op schriftelijke vragen van de Ouderenpartij Diemen. Het ontgassen is illegaal.

“Wij zijn dit nagegaan en uit de informatie van de OD NZKG (Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied) blijkt dat het ontgassen van ladingtanks van binnenvaarttankers ook gebeurt in de gemeente Diemen op het Amsterdam-Rijnkanaal”, aldus het college van B en W.

“Bij varend ontgassen brengen binnenvaarttankschepen - die vloeibare gevaarlijke stoffen hebben vervoerd - hun ladingdampen die in ladingtanks en leidingen achterblijven, na het lossen in de atmosfeer. Als een lading is gelost blijven er wat ladingrestanten achter. Schepen ontgassen dit restant uit de tanks met ventilatoren. De ladingdampen worden op deze manier uit de ladingtanks en leidingen naar buiten geblazen. Varend ontgassen gebeurt als het schip op weg is om (opnieuw) te laden. De tanks moeten dan schoon zijn.”

Het college schrijft dat het ontgassen nu nog onder voorwaarden is toegestaan. “Dit volgens de Europese overeenkomst voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over de binnenwateren (het ADN). De volgende zaken zijn echter verboden:

- Per 1 januari 2006 is het verboden dat binnenvaarttankschepen benzinedampen uit ladingtanks naar de buitenlucht ontgassen.

- Het is verboden dat binnenvaarttankschepen in de nabijheid van sluizen, inclusief hun voorhavens, en/of onder bruggen en/of in dichtbevolkt gebied in de atmosfeer te ontgassen.”

“De vaarwegen vanaf het binnen-IJ naar het Amsterdam-Rijnkanaal tot aan Weesp zijn door de ILT (de Inspectie leefomgeving en Transport) aangewezen als nagenoeg geheel gelegen ‘in de nabijheid van dichtbevolkt gebied en/of bruggen’. Dat betekent dat binnenvaarttankers hier niet varend mogen ontgassen.

Op de vraag van de Ouderenpartij Diemen of het college van B en W bereid is om apparatuur op te (laten) stellen langs de Weespertrekvaart en het Amsterdam-Rijnkanaal om de uitstoot en roetneerslag op kozijnen en dergelijke te meten en analyseren volgt een negatief antwoord.

“Er staan langs de vaarwegen tussen IJmuiden en Weesp eNoses opgesteld. Het eNose netwerk met de bijbehorende software, is effectief bij het opsporen van binnenvaartschepen die varend ontgassen. Zover het bij de Omgevingsdienst NZKG bekend is, staan er langs de vaarwegen ter hoogte van Diemen geen instrumenten om fijnstof/roet te meten. Voor varend ontgassen zijn dergelijke meetinstrumenten overigens ook niet noodzakelijk/zinvol. Via de Weespertrekvaart vindt zeer beperkt beroepsvaart plaats en dan met name vanwege de betoncentrale. Het plaatsen van apparatuur langs deze vaarroute is naar onze mening daarom niet zinvol.”

Uit de krant