Sofie Kuilman.
Sofie Kuilman.

PvdA stelt vragen over energietoeslag

Politiek

DIEMEN - De fractie van de PvdA heeft aan het college van B en W schriftelijke vragen gesteld over de energietoeslag. 

Sofie Kuilman, fractievoorzitter van de PvdA: “Inwoners van Diemen met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum konden in 2022 aanspraak maken op de zogenaamde energietoeslag, ter compensatie van de enorm hoge gas- energieprijzen. Gemeenten kregen vooruitlopend op een wetswijziging die nodig was, de ruimte om de energietoeslag alvast uit te keren. De regeling is in Diemen ruim – in veel gemeenten ligt de grens op 120% van het sociaal minimum – en voortvarend toegekend. De PvdA is er trots op dat de gemeente dit zo snel en goed voor elkaar kreeg. Ook in 2023 is er weer een eenmalige energietoeslag. De wetswijziging die het mogelijk maakt om opnieuw de eenmalige energietoeslag uit te keren, treedt naar verwachting pas in juni in werking. Dat betekent dat de energietoeslag 2023 strikt gezien pas vanaf dat moment uitgekeerd kan worden.”

De PvdA vindt dit onwenselijk, omdat het leidt tot onzekerheid voor mensen die de toeslag nodig hebben om rond te kunnen komen. De PvdA vraagt aan het college wat de gevolgen zijn voor inwoners van Diemen dat de wetswijziging pas in juni van kracht wordt.

Ook vraagt de PvdA aan het college of het net als in 2022 mogelijk is om vooruitlopend op de wetswijziging alvast de energietoeslag (deels) uit te keren en zo te voorkomen dat inwoners in de problemen raken.

Uit de krant