Afbeelding
Foto: Holzhaus Fotografie

Burgemeester Boog: ‘Verder bouwen aan een veilig Diemen’

Politiek

DIEMEN - Het college van B&W wil verder bouwen aan een veilig Diemen. In het nieuwe veiligheidsplan voor Diemen, dat het college aanbood aan de gemeenteraad, zijn drie speerpunten benoemd: voortzetting van de succesvolle aanpakken zoals Scheerlicht om woonfraude en ondermijning tegen te gaan, meer nadruk op preventie en meer aandacht voor de aanpak van digitale criminaliteit.

Burgemeester Boog, die verantwoordelijk is voor de portefeuille veiligheid, kijkt tevreden terug op de inspanningen en resultaten op veiligheidsgebied van de afgelopen jaren. “Het aantal zogeheten High Impact Crimes, zoals woninginbraken en straatroven, is in Diemen fors gedaald. Daarnaast leveren de inspanningen om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan veel op. Zo is het misbruik van woningen voor criminele doeleinden met de Diemense aanpak Scheerlicht stevig bestreden. Misstanden in woningen worden gestopt en vervolgens komen op deze manier elk jaar tientallen woningen vrij voor echte woningzoekenden.”

Voortbouwen op stevige basis

De burgemeester wil de komende jaren voortbouwen op de stevige basis die de afgelopen jaren is gelegd. In het nu voorgestelde plan worden dan ook veel zaken voortgezet of uitgebreid. Daarnaast komen er ook nieuwe initiatieven om de veiligheid in Diemen te verhogen. Zo wil de burgemeester een vergunningplicht invoeren voor autoverhuurbedrijven, zodat eigenaren beter kunnen worden gescreend. “Dit bekijken we ook voor muziekstudio’s. Dit heeft te maken met de drill rap scene, die soms criminele uitwassen kent en gebruikmaakt van muziekstudio’s.”

Ook is het de bedoeling om gestolen voertuigen sneller op te sporen. Die worden vaak gebruikt voor criminele activiteiten zoals liquidaties. Door een koppeling van een register aan de kentekenscans die al in Diemen worden uitgevoerd, kunnen gestolen voertuigen automatisch en dus sneller worden opgespoord.

Preventie belangrijk

In het nieuwe veiligheidsplan, waarover de gemeenteraad begin 2023 gaat besluiten, is er nog meer nadruk op preventie gelegd. Er komt meer inzet om te voorkomen dat mensen in het criminele circuit terecht komen of er in terugvallen. Ook wordt het nog moeilijker om misbruik te maken van mensen en panden. Daarvoor wil de gemeente zich inzetten voor betere samenwerking in regionaal verband. Belangrijk extra aandachtspunt is de bestrijding van digitale criminaliteit. Dat is een toenemend probleem aan het worden, ook in Diemen. De gemeente wil daarom dat inwoners, instellingen en bedrijven weerbaarder worden tegen deze vorm van criminaliteit. Dit zal onder meer gebeuren met preventie-acties gericht op de verschillende doelgroepen.

Uit de krant