Wethouder Hans Prins.
Wethouder Hans Prins. Foto: Trudy Kroese

Diemen start inwonerspanel

Politiek

DIEMEN De gemeente Diemen start met een inwonerspanel. Leden van zo’n vast panel kunnen direct meedenken met de gemeente over de ontwikkeling van nieuw beleid en producten of over de dienstverlening. 

Deelnemers krijgen drie tot vier keer per jaar een online vragenlijst voorgelegd over thema’s als duurzaamheid, afval of bereikbaarheid toegestuurd. De resultaten geven een eerste beeld van de ervaringen en ideeën van inwoners en die kan de gemeente meenemen bij de voorbereiding van beleid of bij besluitvorming. Meedoen aan het panel is gratis en kost weinig tijd. De uitvoering van het inwonerspanel is in handen van bureau Research2Evolve. Het initiatief is onderdeel van het programma Voor en Met Diemen, bedoeld om de participatie, communicatie en dienstverlening van de gemeente een impuls te geven.

Wethouder Hans Prins: “Met de start van het inwonerspanel geven we onze inwoners de kans om structureel mee te denken over allerlei onderwerpen. En dat is belangrijk, want uiteindelijk nemen we besluiten voor onze inwoners. We zien ook steeds vaker dat inwoners vroegtijdig hun mening en ideeën kenbaar willen maken. Daarom zijn we op zoek naar nieuwe manieren om inwoners te betrekken bij onze besluitvorming. Het invoeren van een inwonerspanel vormt zo een mooie aanvulling op de manieren waarop inwoners in Diemen al mee kunnen denken. Veel gemeenten werken al met zo’n inwonerspanel en we hopen in Diemen ook op een succesvol panel.”

Panellid worden

Binnenkort start de werving van panelleden via de gemeentelijke communicatiekanalen. Inwoners konden in de afgelopen Burgerpeiling al aangeven dat ze belangstelling hadden voor een inwonerspanel. Ongeveer 400 mensen reageerden toen positief. Zij worden nu opnieuw benaderd. Daarnaast kunnen ook andere belangstellende inwoners van Diemen zich aanmelden als panellid. Dat kan via de website https://panelinwoners.nl/diemen/ of telefonisch bij het onderzoeksbureau via 0800-333 33 00. 

De deelnemers van het panel wordt gevraagd om een aantal keer per jaar een korte vragenlijst over een of meerdere onderwerpen in te vullen. De reacties geven de gemeente aan hoe inwoners denken en wat ze belangrijk vinden. Met die informatie kan dan de dienstverlening worden verbeterd of het beleid worden aangepast. Het invullen van een vragenlijst is niet verplicht. Het is de bedoeling om de eerste vragenlijst begin 2023 bij het panel uit te zetten. 

Uit de krant

Voorproefje WeesperNieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief