Afbeelding
Foto: G.J. Schultz

Gemeenteraad neemt motie aan tegen bouw biomassacentrale in Diemen

Politiek

DIEMEN - De gemeenteraad heeft donderdagavond met een ruime meerderheid een motie aangenomen waarin het college van B en W wordt gevraagd om Vattenfall te bewegen af te zien van de bouw van de biomassacentrale in Diemen. Aanleiding voor de motie is het interview met de Zweedse directeur van Vattenfall, Magnus Hall, in dagblad Trouw van vrijdag 31 oktober.

De motie werd ingediend door de fracties van GroenLinks, D66, VVD en Leefbaar Diemen. De fracties van de PvdA en CDA steunden de motie.

Consensus

Magnus Hall zegt in Trouw dat Vattenfall voorlopig geen nieuwe houtgestookte biomassacentrales meer gaat bouwen in Nederland omdat het bedrijf wil wachten tot er meer consensus is. Hall kondigt aan de bouw van de biomassacentrale in Diemen wel te willen doorzetten. Dat laatste is de gemeenteraad van Diemen in het verkeerde keelgat geschoten.

De raad wijst erop dat deze consensus compleet ontbreekt in Diemen. De voltallige gemeenteraad, ondersteund door vele bezorgde Diemenaren én meer dan 7400 ondertekenaars van een petitie zijn tegen de voorgenomen biomassacentrale, maar Vattenfall is nog steeds voor. 

En de belangrijkste reden van Vattenfall om te stoppen met nieuwe centrales is juist dat er grote weerstand is ontstaan tegen de biomassacentrale in Diemen. De gemeenteraad van vindt dat Vattenfall in zijn eigen redenering ook voldoende aanleiding moet ziet om de biomassacentrale in Diemen niet te bouwen.

Lees meer in het DiemerNieuws van 14 november.

 Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief