Afbeelding
Foto: Trudy Kroese

Strengere afspraken biomassacentrale

Politiek

DIEMEN - Hoewel de komst van een biomassacentrale bij Vattenfall/Nuon in Diemen op veel weerstand stuit, adviseert het college van B en W de gemeenteraad toch om een verklaring van geen bedenkingen af te geven voor de plannen. Maar dan wel met strengere afspraken met het energiebedrijf.

Het liefst geeft de gemeenteraad die verklaring van geen bedenkingen niet, maar dat blijkt juridisch een erg onverstandige zet, zo wordt duidelijk in het meest recente advies van B en W aan de raad.  Bewoners van de gemeente Diemen kunnen tijdens de gemeenteraadsvergadering van 4 juli inspreken. Op 11 juli neemt de gemeenteraad van Diemen een besluit.

Luchtkwaliteit
Maar er zijn nog andere ijzers in het vuur. Zoals aandringen op strenge afspraken. De gemeenten Diemen, Almere, Amsterdam, Weesp en Gooise Meren en de provincie Noord-Holland hebben strengere afspraken gemaakt met Vattenfall/Nuon als er een biomassacentrale in Diemen komt. De inwoners van deze gemeenten maken zich zorgen over de luchtkwaliteit en de duurzaamheid van biomassa als warmtebron.

De afspraken in het convenant Verduurzaming stadsverwarmingscentrale Diemen treden pas in werking als de centrale er daadwerkelijk komt. Daarvoor is onder meer een positief investeringsbesluit van Vattenfall/Nuon nodig. Ook moet de provincie Noord-Holland nog een omgevingsvergunning afgeven.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant