Afbeelding

Toen de raadsvergadering begon, zat de wethouder nog in de cel

Politiek

De Diemense GroenLinks-wethouder Jorrit Nuijens is gisteren gearresteerd voor de Stopera in Amsterdam. Op filmpjes op sociale media is te zien hoe hij, geboeid en stevig vastgehouden, door politieagenten in een busje wordt gezet.

Het Parool en De Telegraaf melden dat de wethouder zich heftig verzette tijdens zijn arrestatie. Op de filmpjes is inderdaad te zien dat er uiteindelijk vijf agenten nodig zijn om hem in bedwang te houden. De politie laat weten dat de man voor verhoor is overgebracht naar het politiebureau en dat hij daar een agent in het gezicht heeft gespuugd. Volgens het AD zijn er waarschijnlijk drugs in het spel. 

Verwarde indruk
De wethouder zou eerder op de avond voor overlast in een café en op een terras hebben gezorgd. Volgens getuigen maakte Nuijens een verwarde indruk. Het voormalige Amsterdamse raadslid zou voor het cafébezoek een afscheidsreceptie in de Stopera hebben bijgewoond. 's Avonds werd de wethouder verwacht op het stadhuis van Diemen voor een raadsvergadering, maar toen zat hij nog vast.

Burgemeester Erik Boog van Diemen is gisteravond door de politie op de hoogte gebracht van de aanhouding: "Wij zijn vanavond in kennis gesteld dat wethouder Nuijens in Amsterdam is aangehouden. Op dit moment worden alle omstandigheden onderzocht en de feiten op een rij gezet. Tot dit alles helder is kunnen wij als gemeente geen commentaar geven."

Twitterfittie
Het is niet de eerste keer dat Nuijens in opspraak raakt. Hij voormalige Amsterdamse raadslid is sinds 31 mei 2018 wethouder in Diemen en moest nog geen maand na zijn aantreden al door het stof vanwege uitspraken op social media. Hij had toen onder meer op Twitter gezet dat hij een landelijk voorstel van de VVD en het CDA waarin geopperd werd om het stemrecht af te pakken van mensen die niet inburgeren 'fascistoïde' vond. De wethouder nam toen voorafgaand aan de raadsvergadering van begin juli 2018 afstand van zijn woorden. Zijn uitleg was dat hij de discussie over vreemdelingen en asielzoekers vaak erg moeilijk vindt en daardoor te emotioneel reageert. De Diemense politiek vond de taal van de wethouder ongepast, maar liet het daarbij.

Of het voor Nuijens nu weer met een sisser afloopt valt nog te bezien. Onder inwoners van Diemen gaan stemmen op om de wethouder de laan uit te sturen. 
 

Uit de krant