Afbeelding

Excuses Roemeense ambassadeur aan Diemen

Politiek

DIEMEN - De Roemeense ambassadeur Brândusa Predescu heeft in een brief aan burgemeester Erik Boog excuses aangeboden aan de gemeente Diemen voor de gang van zaken rondom het Roemeense stembureau in Diemen op zondag 26 mei.

Op die dag organiseerden de Roemeense autoriteiten verkiezingen in diverse gemeenten in Europa. Omdat het ging om Roemeense verkiezingen waren de Roemenen zelf verantwoordelijk voor de locaties en faciliteiten.

Ook de Roemeense wetgeving was van kracht. Omdat de Roemeense autoriteiten het niet goed georganiseerd hadden, stonden Roemenen uren in de rij om te stemmen en konden vele Roemenen die in de wachtrij stonden na sluiting van het stembureau helemaal niet stemmen.

De Roemeense ambassadeur heeft haar excuses aangeboden voor hun slechte organisatie en de situatie die daardoor ook in Diemen is ontstaan. De ambassadeur bedankt de gemeente ook voor de hulp die Diemen vervolgens bood aan de Roemenen die wilden stemmen.

De president van Roemenië heeft inmiddels aangekondigd een commissie te vormen die ervoor moet zorgen dat bij toekomstige verkiezingen er voldoende stemlocaties en faciliteiten in Europa zijn, zodat alle Roemenen in het buitenland hun stem wel goed kunnen uitbrengen.

Ook hebben de ministeries van Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken van Nederland aangegeven de Roemenen te willen ondersteunen bij een betere organisatie.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief