Afbeelding
Foto: Gemeente Diemen

Boog neemt contact op met minister over situatie bij stembureau

Politiek

DIEMEN - Burgemeester Erik Boog zal contact opnemen met de minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren over de wijze waarop het stemmen voor Roemeense staatsburgers zondag is verlopen.

Er stond de hele dag een lange rij bij het stembureau bij Huis van de Buurt 't Kruidvat in Diemen-Zuid. Sommige mensen moesten acht uur wachten voordat zij hun stem konden uitbrengen. Een aantal Roemenen kon niet stemmen omdat het stembureau om 21.00 uur dichtging.

Roemeense staatsburgers konden zondag stemmen voor het Europees Parlement en een anti-corruptie referendum. Huis van de Buurt 't Kruidvat in Diemen-Zuid was een van de stembureaus in Nederland.

Acht uur

Boog: "Er waren echter maar drie gemeenten in Nederland waar de Roemenen konden stemmen. Ook waren er veel te weinig faciliteiten en mensen per stembureau om goede verkiezingen te kunnen houden. Het gevolg was dat de Roemenen uren in de rij moesten staan om hun stem uit te kunnen brengen. En nog erger: veel mensen konden na sluiting van de stembureaus niet stemmen, ook al stonden zij al uren in de rij, soms al acht uur lang! Schande!"

Burgemeester Boog: ""De Roemeense wet zegt namelijk dat alleen mensen die aanwezig zijn in het stembureau na sluiting nog mogen stemmen, niet de mensen die nog in de rij staan. Daarnaast hebben de Roemeense autoriteiten er niet voor gekozen om de stembureaus langer open te laten zijn."

Boog heeft zondag gehad met de Roemeense ambassadeur in Nederland en haar om versterking van hun organisatie gevraagd, zodat het stemproces versneld kon worden, zodat iedereen haar of zijn stem kon uitbrengen.

Grote ongenoegen

"Daarnaast heeft de gemeente extra faciliteiten en toezicht geregeld. Uiteindelijk konden honderden mensen die naar Diemen waren gekomen, hun stem niet uitbrengen. Dit is in vele andere steden in Europa ook gebeurd. Dat is uit democratisch oogpunt een zeer kwalijke zaak: iedereen die wil stemmen moet dat kunnen doen! Ik heb mijn grote ongenoegen over de gang van zaken aan de ambassadeur laten weten", aldus Boog.

De burgemeester en zijn vrouw Wahida hebben zondag met veel Roemenen gesproken die bij het stembureau in Diemen-Zuid stonden te wachten. De Roemenen gaven aan dat er bewust te weinig stemlocaties en onvoldoende faciliteiten beschikbaar waren, zodat de stem van velen verloren is gegaan.

Respect en bewondering

Boog: "Als democraat in hart en nieren gaat mij dit zeer aan het hart. Het democratische proces wordt zo veel geweld aangedaan. We zijn zondag bij het stembureau aanwezig geweest om iedereen die wilde gaan stemmen een hart onder de riem te steken. We hebben aangegeven de emoties en frustraties van iedereen zeer te begrijpen. We hebben er heel veel respect en bewondering voor dat mensen uren hebben gereisd, en uren in de rij hebben gestaan om te kunnen stemmen."

Boog: "Ik zal over deze gang van zaken natuurlijk contact opnemen met onze Minister van Binnenlandse Zaken, met het verzoek namens het Nederlandse kabinet, de Roemeense autoriteiten hierop aan te spreken. Daarnaast zal ik een ieder die werk maakt van eerlijke, democratische verkiezingen, ook voor de Roemeense bevolking, blijven steunen!"

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief