Grote Rietschuur gered van sloop | DiemerNieuws
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5225648&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=diemernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=111" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Op deze foto uit 2004 zijn de Grote en op de achtergrond de kleine Rietschuur goed te zien.
Op deze foto uit 2004 zijn de Grote en op de achtergrond de kleine Rietschuur goed te zien. (Foto: Wiard Krook)

Grote Rietschuur gered van sloop

  Politiek

DIEMEN - De gemeente wil de Grote Rietschuur op Plantage de Sniep overnemen van Pantar en zo het cultuurhistorisch bijzondere gebouw behouden.

Vanavond bespreekt de gemeenteraad dit plan van het college van B en W in de informatieve gemeenteraadsvergadering.

Muurschildering
De Grote Rietschuur uit 1952 is een van de weinige nog overgebleven gebouwen van architect Frank van Klingeren. In de hal bevindt zich een bijzondere muurschildering van schilder Pierre van Soest.

Monument
Pantar had het gebouw jarenlang in gebruik, maar heeft het niet meer nodig. Het gebouw is in 2016 door erfgoedvereniging Heemschut voorgedragen als gemeentelijk monument. Dat heeft het pand gered: doordat De Rietschuur toen een 'voorbescherming' kreeg, is sloop door Pantar van het gebouw tegengehouden. Maar doordat het noodzakelijke onderhoud voor Pantar te duur wordt, is er sprake van achterstallig onderhoud.

Kleine Rietschuur
De Kleine Rietschuur, die naast het pand stond, is in 2014 gesloopt met toen als reden om plaats te maken voor de nieuwbouw van brede school de Kersenboom, die uiteindelijk elders in de wijk wordt gebouwd.

Woningen
Nu wil de gemeente de Grote Rietschuur overnemen. "We gaan ons best doen om het gebouw te behouden", laat wethouder Lex Scholten desgevraagd weten. Hoe dat kan, wordt nog onderzocht. "Het meest voor de hand liggende is om er woningen te realiseren. We vragen de gemeenteraad nu om een krediet om het terrein rond Pantar aan te pakken, maar dat verdient zich in de komende jaren weer terug via de erfpacht."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5225648&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=diemernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=111" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5225650&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=diemernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=111" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>