Afbeelding
Foto: Trudy Kroese

Wethouder Nuijens neemt afstand van uitspraken op Twitter

Politiek

DIEMEN - Bij aanvang van de informatieve raadsvergadering donderdagavond heeft wethouder Jorrit Nuijens van GroenLinks afstand genomen van uitspraken die hij op Twitter heeft gedaan. Hij deed die uitspraken naar aanleiding van de plannen van de VVD en het CDA om nieuwkomers die niet aan hun inburgeringsplicht voldoen hun stemrecht te ontnemen.

Nuijens zei dat het hem oprecht verdriet deed nu al als wethouder in Diemen afstand te moeten nemen van zijn eigen woorden. "Ik deed een boze uitspraak over de plannen van VVD en CDA, waarin ik schreef dat dit voorwaardelijk stemrecht de weg is naar tweederangs burgerschap en de term fascistoïde gebruikte. Dit is een harde uitspraak en past een wethouder niet, ik had dit ook niet met het college besproken. Ik vind de discussie over vreemdelingen en asielzoekers in ons land ontzettend moeilijk, ik ben er te emotioneel over. Ik vind het moeilijk om er op een objectieve manier mee om te gaan en heb er op te emotionele wijze uitspraken over gedaan", zei de wethouder.

Nuijens richtte zich specifiek tot de raadsleden van de VVD Diemen in de gemeenteraad. Hij zei te hopen dat fractievoorzitter Brigitte Wielage van de VVD hem de oren zou wassen dan wel vragen zou stellen over zijn  uitspraken. Wielage reageerde kort: "Ik ben enorm van de uitspraken geschrokken. In de fractie hebben we besloten op dit moment geen reactie te geven en ons daarover nog te beraden."

Ook Paul de Zeeuw van het Diemense CDA zei dat zijn fractie zich nog zal beraden op een verdere reactie, maar noemde de gebezigde taal van de wethouder ongepast. 
 

!
Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief