Afbeelding
Foto: Trudy Kroese

Rapport IFV: Forse kritiek op optreden van brandweer na brand Rode Kruislaan

Politie

DIEMEN Tijdens de bestrijding van de brand in een van de studentenflats aan de Rode Kruislaan was er geen goede communicatie tussen de bevelvoerders en de officier van dienst. Zij hadden geen gemeenschappelijk beeld van de situatie. Zo was er onduidelijkheid over het aantal trappenhuizen in het gebouw. Er werd door de officier van dienst en de bevelvoerders aanvankelijk geen reden gezien om de verdiepingen en het trappenhuis boven de zevende verdieping te doorzoeken. Een aantal uren nadat het sein brand meester was gegeven werd op de twaalfde verdieping het dodelijke slachtoffer aangetroffen en op de elfde verdieping een gewonde vrouw.

Het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) heeft in opdracht van de Veiligheidsregio onderzoek verricht naar het optreden van de brandweer. Het rapport is zaterdagmiddag gepresenteerd. Bewoners van de getroffen studentenfat werden van de resultaten op de hoogte gesteld door burgemeester Erik Boog, brandweercommandant Leen Schaap en Leon Bobbe, directievoorzitter van woonstichting De Key.

De brand brak op woensdagochtend 19 juli rond 03.30 uur uit. Hierbij was een dodelijk slachtoffer te betreuren en vielen vier gewonden. De oorzaak van de brand is brandstichting. De politie arresteerde korte tijd na de brand een 24-jarige inwoner van Amsterdam. De man zit nog steeds vast. Het Openbaar Ministerie verwijt de man brand te hebben gesticht in de studentenflat aan de Rode Kruislaan. 

Familieleden van het dodelijke slachtoffer hebben aangifte gedaan tegen de gemeente, de brandweer en de Veiligheidsregio.

Dodelijk slachtoffer

De hulpdiensten troffen vlak nadat zij waren gearriveerd drie gewonden in het gebouw aan. Om 04.22 uur werd het sein brand meester gegeven. Om 07.46 uur werd er opnieuw brandalarm geslagen. De brandweer van Diemen was om 07.49 uur ter plaatse en ging via het centrale trappenhuis naar de twaalfde verdieping. Daar troffen zij het dodelijke slachtoffer aan. De bevelvoerder gaf opdracht om de bovenliggende verdiepingen en de liften te controleren op de aanwezigheid van andere slachtoffers. Daar werd niemand aangetroffen. Rond 08.29 uur kwam via het vluchttrappenhuis onder begeleiding van een politieagent een vrouwelijk slachtoffer naar buiten. Dit slachtoffer was door de politieagent aangetroffen, staand in de deuropening van de linker gang op de elfde verdieping. Daarop besloot de hoofdofficier van dienst in overleg met de politie om alle appartementen te controleren op mogelijke slachtoffers. Hierbij werden geen slachtoffers meer aangetroffen.

Vluchtwegen

In het rapport staat ook kritiek op de vluchtwegen in het gebouw. Het gebouw voldeed aan de eisen die het bouwbesluit stelt aan het brandveilig gebruik van het gebouw. Maar omdat bij deze brand de vluchtroute via het centrale trappenhuis niet meer bruikbaar was (doordat de brand- en rookwerende deur naar het centrale trappenhuis als gevolg van de brandstichting direct na het ontstaan van de brand opengedrukt werd), heeft het voldoen aan de wettelijke eisen niet geleid tot een veilige vluchtsituatie. Het was namelijk niet mogelijk om dit centrale trappenhuis op iedere gewenste verdieping weer te verlaten om naar het vluchttrappenhuis te gaan.

Impact

De burgemeester Erik Boog heeft een eerste reactie op de bevindingen van het rapport. "Het is een duidelijk rapport over een heel ingrijpende gebeurtenis. De impact van de brand op alle betrokkenen is groot. Het leed bij de slachtoffers en nabestaanden kan ook niet verzacht worden door dit rapport. Wel zijn veel vragen - voor zover dat mogelijk was - door het onderzoek van het IFV beantwoord. Vastgesteld is dat de zeer heftige brand en de rookontwikkeling in het centrale trappenhuis een direct gevolg zijn van een moedwillige brandstichting. Hopelijk levert het strafrechtelijk onderzoek naar deze brandstichting nog meer informatie en een veroordeling op. Daarnaast zijn er kritische bevindingen gedaan over de vluchtmogelijkheden van het complex en een deel van het brandweeroptreden."

Conclusies

"De gemeente gaat nu, vanuit haar wettelijke verantwoordelijkheden, het gesprek aan met de betrokken partijen over de uitkomsten van het onderzoek. Samen met de brandweer gaan we aan de slag met de conclusies van het rapport. Ten aanzien van het gemeentelijk toezicht is de conclusie in het rapport van belang dat het gebouw tijdens het incident voldeed aan de wettelijke eisen. Woonstichting De Key werkt inmiddels aan aanvullende maatregelen zodat de vluchtmogelijkheden van het hele complex zo goed mogelijk gebruikt kunnen worden. Het college van B&W gaat het onderzoeksrapport nu nader bestuderen en de bestuurlijke reactie in november met de gemeenteraad bespreken", aldus Boog.

Uit de krant