Afbeelding
Foto: Trudy Kroese

'Ernstige twijfels over handelen brandweer bij fatale brand in studentenflat'

Politie

DIEMEN - Er bestaan ernstige twijfels over het handelen van de brandweer bij de fatale brand in een van de studentenflats aan de Rode Kruislaan. Dat zegt brandexpert Fred Vos tegen AT5. Dit meldt NH Nieuws.

In de nacht van woensdag 19 juli ontstond er brand op de begane grond van een studentenflat aan de Rode Kruislaan. De flat werd ontruimd en drie gewonden werden naar het ziekenhuis gebracht. Even leek de rust wedergekeerd. Totdat in de loop van de ochtend duidelijk werd wat voor drama zich daadwerkelijk had voltrokken. Op de elfde verdieping werd het lichaam van de 27-jarige David gevonden. Zijn vriendin werd zwaargewond gevonden op de vijfde verdieping.

Geopend
Hoewel er een extern onderzoek naar het handelen van de brandweer werd aangekondigd, namen de ouders van David zelf een brandexpert in de arm. Na onderzoek twijfelt Vos ernstig over het handelen van de brandweer. Zo had de rook in het trappenhuis vrij spel. Niet omdat de voordeur door een explosie was weggeblazen, zoals woonstichting De Key eerder stelde. Maar omdat de deur door brandweermannen werd geopend, aldus Vos tegenover AT5.

Het trappenhuis is in geval van brand voor bewoners één van de twee vluchtwegen die te allen tijde rookvrij gehouden moeten worden. Dat is niet gebeurd. "Uit de sporen meen ik te kunnen afleiden dat bij het blussen van de brand het trapportaal als vluchtweg ongeschikt is gemaakt", zegt Vos. "Het gas en stoom dat is ontstaan bij de brand, is weggevoerd via het trappenhuis. Dat had men moeten vermijden, dat is een inschatting die je ter plaatse moet maken."

Prioriteit
"En als je dan merkt dat dit alsnog gebeurd is, dan moet je er als de wiedeweerga voor zorgen dat je vaststelt dat mensen daardoor geraakt kunnen worden. En die moeten geholpen worden. Redding heeft prioriteit voor blussing. Uit het feit dat David en zijn vriendin in het trappenhuis zijn gevonden, concludeer ik dat dat niet gebeurd is."

De brandweer laat vandaag weten niet te willen reageren op de bevindingen van Fred Vos. Een woordvoerder laat weten dat er gekozen wordt om eerst het eigen onderzoek af te wachten.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief