De verdachte van de diefstal.
De verdachte van de diefstal.

Dief van telefoon dupeert Maasdam IJzerwaren

Politie

DIEMEN - Er leek weinig aan de hand toen de vaste telefoon van Maasdam IJzerwaren in winkelcentrum Diemerplein gestolen werd, totdat de winkeleigenaar een telefoontje kreeg van KPN. Er zouden spullen ter waarde van tientallen euro's bij 0900-nummers zijn besteld.

De telefoon werd vorige week maandag uit de ijzerhandel in winkelcentrum Diemerplein gestolen. Op camerabeelden is te zien hoe een man de telefoon van de toonbank pakt en in zijn jaszak stopt. Eigenaar Jelle Maasdam vond het even vervelend dat de telefoon uit zijn winkel gestolen was maar maakte zich niet ongerust.  "Het was ons niet bekend wat er mee kon", vertelt hij aan NH Nieuws. 

Betalingen
De volgende ochtend werd hij gebeld door KPN. Daar hadden ze opgemerkt dat er via het abonnement van de winkel veel betaald werd op 0900-nummers, iets dat nooit eerder gebeurd was.

"KPN had in de gaten: dit gaat niet goed", zegt Maasdam. Ze besloten daarom de betaaloptie voor de zekerheid uit te zetten. Er was op dat moment voor negentig euro betaald met de telefoon van Maasdam.  

Waarschuwing
Jelle Maasdam besloot zijn collega's te waarschuwen en plaatste een bericht in de Facebookgroep van het winkelcentrum. "Toen reageerden er twee mensen wiens telefoons ook uit hun winkel waren gestolen." Maar die waren nog niet op de hoogte van de betaaloptie. "De mensen weten het gewoon niet", zegt Maasdam. "Ik heb begrepen dat er firma's voor duizenden euro's het schip ingaan."

De politie noemde de zaak 'iets unieks' toen Maasdam aangifte kwam doen. Het onderzoek heeft nog niets opgeleverd.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief