Afbeelding
Foto: Trudy Kroese

Om eist 23 jaar cel voor moord op Diemenaar Vincent Jalink

Politie

DIEMEN - Een 30-jarige man uit IJmuiden moet, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, 23 jaar de gevangenis in voor de moord op de 38-jarige Vincent Jalink. De Diemenaar werd op 27 mei 2016 voor zijn woning in Diemen-Noord doodgeschoten.

Jalink werd die avond even na 22.00 uur op de Klipperweg meerdere keren beschoten terwijl hij met zijn zoontje van negen jaar in een auto zat. Op straat zakte hij in elkaar. Het slachtoffer werd gereanimeerd en zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij aan zijn verwondingen.

Dat Jalink met meerdere kogels om het leven zou zijn gebracht midden in een woonwijk en voor de ogen van zijn zoon, woog voor het OM zwaar mee in de strafeis. In totaal werd er 12 keer op het slachtoffer geschoten. Volgens een getuige is de aanleiding voor de liquidatie een conflict over een investering in een partij cocaïne.

Ernstige vrees voor herhaling
De verdachte heeft een strafblad met enkele eerdere veroordelingen. In april 2017 legde de Amsterdamse rechtbank hem zeven jaar gevangenisstraf op voor voorbereidingshandelingen van een liquidatie en vuurwapenbezit. “Ernstige vrees voor herhaling is op zijn plaats", zei de officier van justitie vandaag tijdens de zitting.

DNA
Op een zwart baseballpetje, dat kort na het schietincident op het fietspad langs de Diemerpolderweg werd gevonden, is DNA van de verdachte aangetroffen en ook schotresten. Naast dit petje vormen afgeluisterde gesprekken, versleutelde berichten via PGP-telefoons en getuigenverklaringen het belangrijkste bewijs tegen de verdachte.

Meer verdachten
Naast de 30-jarige verdachte, worden er nog drie anderen verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie. Of zij ook vervolgd worden, wordt in het voorjaar van 2020 besloten.

De rechtbank doet op 19 januari uitspraak in de zaak tegen de 30-jarige IJmuidenaar.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief