Afbeelding

Advocaten vragen vrijspraak voor twee verdachten brand studentenflat

Politie

Diemen - Twee van de drie advocaten die de verdachten van brandstichting in de nacht van 18 op 19 juli 2017 in een van de studentenflats aan de Rode Kruislaan hebben maandagmiddag voor de rechtbank van Amsterdam vrijspraak gepleit namens hun cliënten. 

Advocaat Plasman die Simona I. (24), die de bewoonster van de in brand gestoken woning bijstaat, zei dat haar de uitlokking van de brandstichting, zoals die haar ten laste is gelegd, niet kan worden verweten. 

Rachid V. (27), verdachte van de brandstichting, liet namens zijn advocaat Roethof onschuldig te zijn. 

Bekend

De derde verdachte, Gilermo I. (25) en broer van Simona I., heeft bekend de brand te hebben aangestoken. Zijn raadsman, advocaat Flokstra, vroeg de rechtbank de extreem hoge strafeis van 16 jaar cel naast zich neer te leggen en Gilermo een lagere straf te geven.

Vrijdag eiste de officier van justitie naast de 16 jaar celstraf voor Gilermo I., 17 jaar celstraf voor Rachid V. en 18 jaar voor Simona I., omdat zij alle drie betrokken waren bij de brandstichting waarbij de 27-jarige student David Swart om het leven kwam.

Simona I. hoorde de hoogste straf tegen zich eisen omdat haar naast de uitlokking van de brandstichting ook de poging om de verzekeringsmaatschappij op te lichten wordt verweten.

Vrijspraak

Haar advocaat Plasman vroeg vrijspraak voor beide feiten. Volgens de raadsman onderbouwt de officier van justitie zijn vermoeden dat Simona I de brand heeft uitgelokt met de woorden als 'alles wijst daarop'. Daarbij wordt verwezen naar Simona's handelen na de brandstichting. De jonge vrouw zou er alles aan gedaan hebben om de brandschade bij haar verzekeringsmaatschappij te verhalen.  "Wat daar ook over gezegd kan worden, dat heeft niets te maken met uitlokking van brand zoals haar wordt verweten", aldus Plasman. Ook het feit dat zij geprobeerd heeft de verzekeringmaatschappij op te lichten, klopt volgens de raadsman niet. "De verzekering heeft uitbetaald, hier is geen sprake meer van poging tot oplichting."

Rachid V. beweert onschuldig te zijn. Hij werd  aangehouden nadat op de televisie camerabeelden van de twee daders te zien waren. Een getuige belde de politie met het verhaal dat hij Rachid V. herkende. Toen de politie hem vroeg hoe goed hij Rachid kende, bleek de getuige hem slechts twee keer gezien te hebben. "Ik vraag u heel behoedzaam met de verklaring van deze getuige om te gaan", aldus advocaat Roethof, die er aan toevoegde dat het bewijs ten aanzien van zijn cliënt 'gigantisch mager is'.

Meer dan 100 bewoners

De brand in de studentenflat in Diemen aan de Rode Kruislaan brak rond 03.30 uit, op dat moment lagen meer dan honderd bewoners te slapen. Door het brandalarm wisten bijna alle bewoners op tijd en zelfstandig het gebouw te verlaten. Alleen David Swart en zijn vriendin niet. Davids levenloze lichaam werd een paar uur nadat het flatgebouw rond 05.30 onbewoonbaar was verklaard door de politie op de 12e verdieping gevonden. Zijn vriendin trof de politie later in de flat aan, geheel gedesoriënteerd.

Naast de hoogte van de strafeisen hielden alle drie advocaten een verweer tegen de hoogte van de schadevergoedingen voor de slachtoffers. Bedragen die variëren van € 30.000,-- tot € 600.000,--. Volgens de raadslieden is de onderbouwing van deze bedragen te complex voor dit strafproces.

De uitspraak staat gepland op 15 februari.

!
Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief