Afbeelding
Foto: Trudy Kroese

Lange gevangenisstraffen voor poging tot moord

Politie

DIEMEN - In hoger beroep zijn vijf mannen veroordeeld tot zeer lange gevangenisstraffen voor hun betrokkenheid bij de poging tot moord. Het gerechtshof Amsterdam heeft dit vandaag beslist. 

Het slachtoffer is op 5 november 2015 in Diemen-Noord beschoten met twee geweren waarbij hij door zes kogels is geraakt. Toch overleefde hij de aanslag. In totaal vuurden de schutters 34 kogels af.

Schuld

Het hof acht bewezen dat alle vijf verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan het medeplegen van deze poging om het slachtoffer te liquideren. Op de plaats delict waren drie verdachten aanwezig: twee schutters en een chauffeur. Het hof legde twee van hen 20 jaar en de derde persoon 18 jaar gevangenisstraf op. Het hof heeft niet kunnen vaststellen wie van deze drie personen de twee schutters zijn geweest. Maar gelet op de nauwe en volledige samenwerking vindt het hof dat dit voor de straf niet uitmaakt. 

De verdachten maakten zich ook schuldig aan enkele andere strafbare feiten, waaronder het bezit van springstof en heling. De twee zwaarst gestrafte verdachten hadden bovendien een aanzienlijk strafblad. 

De resterende twee verdachten krijgen een gevangenisstraf van 16 jaar en van bijna 14 jaar. Zij waren volgens het hof intensief betrokken bij de voorbereiding van de aanslag, het volgen van het slachtoffer, het organiseren van de vlucht en het wegmaken van sporen. Bovendien had 1 van hen rechtstreeks contact met de opdrachtgever.

Hogere straffen

Het hof gaat bij een aantal verdachten boven de eis uit. Het Openbaar Ministerie eiste twee keer 20, 16, 15 en 13,5 jaar gevangenisstraf.  De vordering van het slachtoffer van 25.000 euro smartengeld heeft het hof toegewezen.

Uit de krant