Afbeelding
Foto: Politie Diemen/Ouder-Amstel.

Rechtbank veroordeelt verkrachter tot zeven jaar cel

Politie

Diemen De rechtbank in Utrecht heeft een 45-jarige man uit Nieuwkoop veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar wegens het meermalen verkrachten, het beroven van de vrijheid en afpersen van een vrouw uit Breukelen. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden een celstraf van tien jaar. Het slachtoffer een vrouw van middelbare leeftijd werd op 15 maart na een nachtmerrie die drie uur duurde gekneveld achter gelaten langs het spoor aan de Muiderstraatweg in Diemen.

Raadsel

De rechtbank merkte op dat de dader een doodgewone man is met een gezin, een mooi huis en een goed inkomen. "Het blijft een raadsel waarom de man dit gedaan heeft." Had hij vlak na zijn aanhouding op 18 maart nog verklaard dat hij waarschijnlijk 'spanning had gezocht'. Later trok hij die verklaring in en zei hij zich niets meer van de gebeurtenissen te kunnen herinneren.

De vrouw was die 15e maart op weg naar haar werk toen ze over de Westkanaaldijk in Breukelen reed. Haar belager kwam haar met de auto tegemoet, draaide om en volgde haar. Toen ze stopte om een tegenligger voorbij te laten gaan, kwam de man naar haar auto. "Ik dacht dat hij de weg kwam vragen."

Neppistool

Hij stapte echter in haar auto, toonde een neppistool en dirigeerde haar naar de Bosdijk vlak bij zijn toenmalige woonplaats Nieuwer ter Aa. Onderweg vroeg hij haar pinpas en pincode. Aangekomen op de Bosdijk bond hij haar handen vast en verkrachtte haar. Daarop kreeg ze een deken over haar hoofd en moest ze op de achterbank plaatsnemen. Hij reed terug om zijn eigen auto te halen. Vervolgens moest het slachtoffer in de achterbak gaan liggen en werd de rit vervolgd naar de Woerdense Overlaat. Daar stond een trailer die de man een paar maanden eerder had gekocht om deze om te bouwen als camper. Opnieuw verkrachtte hij de vrouw.

Muiderstraatweg

Daarop reed hij nog een uur met haar rond. De rit eindigde bij de Muiderstraatweg in Diemen waar hij de vrouw achterliet met haar hoofd onder een deken en het bevel een uur te wachten anders zou hij haar familie iets aandoen. Een medewerkster van een hondenuitlaatservice trof ruim een kwartier later het totaal ontredderde slachtoffer in shock aan.

De politie kwam snel bij de man uit Nieuwer ter Aa uit. Opmerkelijk was dat hij direct alles bekende en een uitgebreide verklaring aflegde, nagenoeg identiek aan het verhaal dat het slachtoffer aflegde. Later tijdens een psychiatrisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum vertelde hij dat hij zich niets meer kon herinneren van de week voor en de dagen tot zijn aanhouding.

Onderzoeken

Hij denkt dat zijn gedrag een medische oorzaak heeft. "Psychisch ben ik gezond dus het moet iets lichamelijke zijn." Meerdere onderzoeken hebben echter niets uitgewezen. De man is piloot en zat al enige maanden ziek thuis vanwege een schildklierafwijking.

De rechtbank neemt het de man zeer kwalijk dat hij tijdens het plegen van de feiten veel momenten heeft gehad waarop hij zich had kunnen bedenken en deze onbenut heeft gelaten. Tijdens de zitting vertelde de vrouw dat ze meerdere keren dacht dat de man haar zou doden.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief