Afbeelding

Uitrol glasvezel zet flink door

Advertorial

In 2021 is er flink wat glasvezel uitgerold. Bijna de helft van alle Nederlandse huishoudens is momenteel aangesloten op een razendsnel glasvezelnetwerk. In het eerste kwartaal nam het aantal glasvezelaansluitingen toe met 200.000. Bijna 4 miljoen van de 8 miljoen huishoudens zijn daarmee aangesloten. Een mooi moment voor huishoudens om alles-in-1 pakketten te vergelijken. Zo is namelijk direct te zien of glasvezel lokaal al beschikbaar is.

Snelle stijging glasvezelaansluitingen in 2021

In heel 2019 kwamen er 180.000 nieuwe aansluitingen bij, in 2020 waren dit er 500.000 en alleen al in het eerste kwartaal van dit jaar ging het om 200.000 nieuwe aansluitingen. De groei van de afgelopen jaren zet zich daarmee flink door. In totaal zijn er 7,5 miljoen breedbandaansluitingen en meer dan 1,7 miljoen huishoudens maakten de keuze voor een abonnement op een glasvezelprovider. Vergeleken met het laatste kwartaal van 2020 is dit een toename van 7 procent. Met een aandeel van 50 procent blijft internet via de kabel het meest gebruikt. Dit aandeel blijft ook in 2021 stabiel. Internet via een koperverbinding zag een daling met 3 procent tot een aandeel van 20 procent. Van de Nederlandse providers zet vooral KPN fors in op glasvezel. Het bedrijf sloot eerder in 2021 een financieringsovereenkomst met pensioenfonds ABP om zo voornamelijk dorpen en kleine woonkernen van glasvezel te gaan voorzien. Controleer hier of glasvezel beschikbaar is op jouw adres.

Hoge internetsnelheden

Tegenwoordig kan meer dan de helft van de breedbandaansluitingen een snelheid van meer dan 100 Mbps halen. De snelste glasvezel- of kabelverbindingen halen snelheden van 1 Gbps (gigabit) of meer. Branchevereniging NLconnect verwacht dat in 2021 het record van 530.000 nieuwe glasvezelaansluitingen, dat stamt uit 2013, ruimschoots wordt verbroken. Op het huidige tempo is het hele land nog voor 2030 volledig verglaasd. Dit is goed nieuws voor de mensen die regelmatig vanuit huis werken. De hoge internetsnelheden zorgen ervoor dat dit probleemloos verloopt.

Internet steeds duurder

Vergeleken met de prijzen in andere Europese landen blijkt dat Nederlandse consumenten de hoofdprijs betalen voor internet. Het is dus zeker verstandig om de prijzen te vergelijken. Uit een onderzoek van de Belgische Test Aankoop en de Consumentenbond blijkt dat Nederlanders niet alleen duur uit zijn, maar dat de Nederlandse prijzen ook elk jaar blijven stijgen. Het gaat om abonnementen met een looptijd van minimaal twee jaar en minstens 100 Mbps. Een dergelijk abonnement kost in Nederland gemiddeld 41 euro per maand. Belgen betalen met gemiddeld 48 euro nog meer. Dit is een groot verschil met landen als Spanje en Frankrijk, waar respectievelijk gemiddeld 25 euro en 27 euro per maand betaald wordt voor dezelfde snelheid. De prijzen in Nederland worden vrijwel jaarlijks verhoogd. Als reden voor een prijsstijging geven de providers onder andere kosten voor het onderhouden en moderniseren van de netwerken en de inflatie.

Uit de krant