Afbeelding

Getuige van aanrijding op onbeheerd voertuig? Let op veroorzaker

Advertorial

Een bestuurder parkeert onhandig in of uit, maakt schade bij een onbeheerd voertuig en stapt uit. Hij haalt een papiertje uit zijn auto, schrijft er iets op en propt het onder de ruitenwisser. Daarna rijdt hij weg. Goed geregeld, zou een omstander zeggen. Of toch niet?

Briefje onder ruitenwisser

Het is bijna een vertrouwd tafereel: men is vaak te druk om te wachten tot de eigenaar van een in zo’n geval beschadigd voertuig terugkomt, om samen het schadeformulier in te vullen zodat de verzekeraar alles tussen beide partijen netjes af kan handelen. In plaats daarvan gaat er een briefje onder de ruitenwisser en kan de eigenaar alsnog in contact komen met de veroorzaker. Voor omstanders is het raadzaam (en behulpzaam naar de gedupeerde) om er dan op toe te zien dat ook het juiste kenteken erop vermeld staat. Zo niet, dan kan men dit er zelf bijzetten. Voor alle zekerheid.

Fictief telefoonnummer

Er zijn nou eenmaal mensen die niet zitten te wachten op stijging van hun premie. Of ze hebben net een goedkope autoverzekering geregeld en hebben geen zin weer met zo’n kantoor aan de telefoon te moeten hangen. Of het nu luiheid is of zuinigheid: ze pakken een stuk papier en zetten er een fictief telefoonnummer op. Of zelfs helemaal niets, zoals een onverlaat in 2017 deed. Op deze manier zijn ze amper te achterhalen.

Ik doe nu net of ik mijn telefoonnummer opschrijf

Sommigen zijn wel heel brutaal en maken een briefje met de tekst “Ik ben tegen uw auto aangereden, en ik zie dat mensen kijken, dus ik doe nu net of ik mijn telefoonnummer opschrijf”. Het komt voor. Het is echter ook voorgekomen dat oplettende omstanders, wanneer de zinloze brievenschrijver eenmaal is vertrokken, alsnog diens kenteken op het briefje vermelden zodat deze via de politie achterhaald kan worden. Zeker als diezelfde omstanders ook even een foto van de vluchtende auto durven te maken en hun eigen contactgegevens achterlaten.

Sociale controle

Het is net als bij andere voorvallen sociale controle waar behoefte aan is. Het gebeurt overal, dit soort aanrijdingen, en het kan de beste overkomen. In diverse gevallen vinden veel mensen een krasje niet de moeite waard van het herstellen. Wanneer er echter hele bumpers en spiegels in de strijd blijven is het een ander verhaal. De kosten van het repareren daarvan liegen er niet om. En het is simpelweg het goed recht van een autobezitter dat hijzelf, en niet de brokkenmaker, kan beslissen of en hoe de schade aan zijn voertuig vergoed wordt.

Uit de krant