Afbeelding

Zo maak je geluidsoverlast bespreekbaar met je buren

Advertorial

Geluidsoverlast van je buren kan je woongenot flink verpesten. Wat kun je doen tegen geluidshinder? En wanneer kun je rechtshulp inschakelen of naar de rechter stappen? Met dit handige stappenplan werk je toe naar een oplossing.

Stap 1: Overleg met je buren
Geluidsoverlast kan zo vervelend zijn dat je wil dat het zo snel mogelijk stopt. Veel mensen bellen daarom direct de politie of hun advocaat. Of ze schakelen hun rechtsbijstandverzekering of rechtshulp on demand in. Toch is het verstandig om je hoofd koel te houden en eerst naar een andere oplossing te zoeken.

De eerste stap is dan ook om de geluidsoverlast bij je buren te melden. Daarmee geef je ze een kans om zelf iets aan de overlast te doen. Misschien hebben ze niet eens door dat ze zulke harde of storende geluiden maken. Kijk samen of de situatie verbeterd kan worden. Als het zoontje van de buren bijvoorbeeld op drumles zit, maak dan een afspraak over de tijden waarop dit gebeurt. Hetzelfde geldt voor een renovatie of verbouwing van de buren.

Stap 2: Schakel een buurtbemiddelaar of mediator in
Willen je buren wel meewerken maar komen jullie er samen gewoon niet uit? Schakel dan via je gemeente buurtbemiddeling. Een bemiddelaar zal proberen de problemen op te lossen. Biedt je gemeente geen bemiddeling aan? Schakel dan een mediator in via het Juridisch Loket of je rechtsbijstandverzekering.

Stap 3: Begin een logboek
Heb je wel vaker geluidsoverlast? Hou dan in een notitieboekje of in een digitaal document bij wanneer je last hebt van de geluiden van je buren. Schrijf ook op wat voor soort geluiden het zijn en neem de geluiden op. Zo kun je bewijzen dat je er regelmatig en ernstig last van hebt.

Stap 4: Contacteer je verhuurder of vve
Of je nu een woning huurt of hebt gekocht: bijna elk gebouw heeft bepaalde woonregels of huishoudelijke reglementen. Als je buren zich niet aan de regels voor geluidsoverlast houden, dan mag je daar een melding van maken. Je verhuurder of vve moet in bepaalde gevallen meedenken over een oplossing.

Als jij en je buren dezelfde verhuurder hebben, dan kan je verhuurder helpen met het oplossen van de overlast. Kleine aanpassingen aan de woning kunnen het geluid namelijk flink dempen. Zoals het plaatsen van geluiddempende vloerbedekking.

Stap 5: Contacteer je toezichthouder en gemeente
Meld overlast ook bij je gemeente en toezichthouder in de wijk, zoals een huismeester of conciërge. Zij kunnen je helpen met het aanpakken van de overlast. Vooral als andere bewoners ook een melding hebben gemaakt.

Helpt dit allemaal niet? Dan kun je de wijkagent bellen. Als dat ook niks oplost, dan kun je overwegen om een rechtszaak te starten tegen je buren of je verhuurder. Vraag het Juridisch Loket of een jurist via je rechtsbijstandsverzekering om advies.

Uit de krant