Afbeelding

Veilig buitenspeelgoed op wieltjes: waar let je op?

Advertorial

Buitenspelen is onwijs gezond voor kinderen. Speelgoed op wieltjes is nog altijd populair onder kinderen, zoals rolschaatsen, skates en skeelers. Het is nooit leuk als je kleine thuiskomt met schaafwonden of blauwe knieën. Wees er daarom zeker van dat je het juiste speelgoed koopt. We geven je graag wat advies over veilig speelgoed op wielen.

Steppen
Een step is het perfecte buitenspeelgoed voor kinderen. Hoe leuk is het om samen op verkenningstocht te gaan op een stoer stepje met vriendjes en vriendinnetjes? Wie is de snelste, wie kan de vetste trucs? Steppen komt helaas niet zonder risico’s. Je kunt behoorlijk snel gaan met een step en de kans om te vallen is zeker aanwezig. Voorkom wonden en tranen en geef je kleine een helm en bescherming voor de knieën, ellebogen en polsen. Zorg er daarnaast voor dat je de step op de juiste hoogte verstelt.

Rolschaatsen
Rolschaatsen zijn niet het gevaarlijkste speelgoed op wielen. Met de vier wieltjes blijven kinderen goed in balans. Zeker als je kind nog niet eerder skates of skeelers heeft gedragen, zijn rolschaatsen goed om mee te beginnen. Toch is het wel belangrijk dat je de juiste rolschaatsen koopt. Je wilt niet dat ze te groot zijn. Wanneer rolschaatsen te groot zijn, heeft je kind te veel speling en slipt hij of zij te snel uit de schaatsen, waardoor vallen niet uitblijft. Je wilt ook niet dat de rolschaatsen te klein zijn. Kinderen moeten hun voeten altijd een beetje kunnen bewegen in de rolschaatsen. Je wilt ongeveer 1 centimeter aan ruimte over houden vanaf de tenen tot de voorkant van de schoen. Zorg er ook vooral voor dat de schoen als gegoten zit en dus goed aansluit over de voet. En, vraag of ze lekker zitten. Zeker bij een eerste keer kan het best spannend zijn om te gaan skaten. Comfortabele rolschaatsen maken het fijner en gemakkelijker.

Skeelers
Skeelers lijken op rolschaatsen, maar vragen om meer evenwichtsgevoel. De wieltjes zijn een stuk smaller dan bij de rolschaatsen en staan in het midden achter elkaar onder de schoen. Je kunt variëren van drie tot vijf wielen. Ook bij skeelers is het natuurlijk belangrijk dat de schoen goed past en dat je niet een te grote maar ook niet te kleine maat koopt. De skeelers moeten voelen als een soort tweede huid, waardoor je kind op natuurlijke wijze vooruit komt. Bij rolschaatsen, maar toch zeker ook bij skeelers is het belangrijk om de juiste helm, knie-, elleboog- en polsbescherming om te doen. Kijk bij de bescherming altijd voor welk gewicht en welke leeftijd het geschikt is en zorg dat de helm goed past en vastzit.

Skateboards
Wil je zoon of dochter graag starten met skateboarden? Met een skateboard is het risico op vallen helaas best groot. Je wilt zeker niet dat je kleine naar achter valt op zijn of haar hoofd, of een pols breekt. Zorg dat je kind altijd een (fiets)helm op heeft in de juiste maat. Geef ook pols-, knie- en elleboogbescherming mee. Let altijd op het maximale gewicht dat de skateboard aankan. Is je kind nog erg jong? Kijk eens naar de penny boards! Dit zijn extra kleine skateboards die vaak speciaal voor het gewicht van jonge kinderen zijn gemaakt. Een volwassen skateboard blijkt soms te groot en is daarom minder comfortabel om mee te rijden en sturen.

Veiligheid bij skaten en steppen
Je wilt natuurlijk dat je kinderen heerlijk kunnen buitenspelen. Buitenspelen is gezond en onwijs leuk, maar niet zonder risico’s. Houd het leuk met de juiste bescherming, zoals een helm, knie-, pols- of elleboogbescherming. Kijk altijd naar de juiste maat en het maximale gewicht dat de skates, step en skateboard aankunnen. En als laatste, passen is weten. Maak even een proefritje, kijk of de skates fijn zitten en of de step goed versteld staat. Alles gecheckt? Naar buiten maar!

Uit de krant