Afbeelding

Wanneer beginnen wespen met het vormen van een wespennest?

Advertorial

In de winter zien we ze niet, maar in de zomer stikt het vaak van de wespen. Hoe dit komt? Doordat een wespennest uitsterft als het kouder wordt. Toch ontspringen een aantal wespen de dans. De nieuwe koninginnen ontvluchten het nest namelijk. Zodra zij bevrucht zijn, gaan ze op zoek naar een veilige, droge en warme plek om de winter door te brengen. Wanneer de winter achter ons ligt, ontwaken de koninginnen uit hun winterslaap. Zij gaan vervolgens op zoek naar een geschikte plek om een nieuw nest te bouwen.

Zo ontstaat een wespennest
Als de koningin een nieuwe plek voor haar nest gevonden heeft, begint ze direct met het bouwen ervan. In het begin bestaat het nest slechts uit een paar raten. In deze raten legt de koningin, die voor de winter al bevrucht is, haar eerste eitjes. Vervolgens gaat ze op zoek naar voedsel, zoals vliegen, rupsen en spinnen. Zodra eerst larven uit hun ei komen, hebben zij direct voldoende voedsel tot hun beschikking.

Wanneer de larven genoeg hebben gegeten, verpoppen zij zich. Uit zo’n pop komt vervolgens een werkster. Deze werksters nemen de taken van de koningin grotendeels over. In feite legt de koningin alleen de eitjes nog, de werksters zorgen voor het voedsel en bouwen het nest uit. Dit proces zet zich steeds voort, waardoor een wespennest alleen maar groter en groter wordt.

Hoe herken je een beginnend wespennest?
Wespen kunnen allerlei plekken uitkiezen om hun nest te bouwen. Er kan bijvoorbeeld een nest onder de dakrand zitten, maar ook in de spouwmuur. Sommige wespen bouwen hun nest zelfs in de grond. Zie je in of rondom jouw woning ineens een klein bolletje hangen en heeft deze wel wat weg van en prop papier? Dan is de kans groot dat het een beginnend wespennest betreft. Als er een opening in zit, gaat het zeer waarschijnlijk om een nest. In het begin bestaat een wespennest enkel uit een paar raten, waardoor hij niet bijzonder groot is. Wanneer je niets doet, wordt het nest alsmaar groter. En hoe groter het nest is, des te meer overlast het ongedierte veroorzaakt.

Wat doe je als je een wespennest ontdekt hebt?
Om te voorkomen dat een beginnend wespennest alsmaar groter wordt, raden wij je aan om direct in actie te komen. Probleem is alleen dat veel mensen niet weten wat zij moeten als zij een nest ontdekt hebben. Menigeen probeert het nest kapot te maken. Dit is niet aan te raden, want hierdoor worden de wespen in het nest agressief. Gevolg is dat ze jou aanvallen en dat kan resulteren in een aantal pijnlijke steken. Zit je hier niet op te wachten? Schakel dan een ongediertebestrijder in. Hij bestrijdt de wespen allereerst en komt een aantal dagen later terug om het nest weg te halen.

Uit de krant