Afbeelding

Deze onderdelen van een wasmachine moeten het vaakst worden gerepareerd

Advertorial

Net als veel andere Nederlanders gebruik jij jouw wasmachine waarschijnlijk ook meerdere malen per week. Doordat dit apparaat intensief gebruikt wordt, kunnen er op den duur problemen ontstaan. Werkt jouw wasmachine niet meer? Denk dan niet direct dat je een nieuwe moet kopen. Nee, want vaak is het vervangen van een enkel onderdeel voldoende. Regelmatig gaat het hierbij om dezelfde onderdelen. Daarom vertellen wij je in deze tekst welke onderdelen van een wasmachine het vaakst gerepareerd moeten worden.

Afvoerpomp

Het water dat tijdens een wasbeurt in jouw wasmachine loopt, moet afgevoerd worden. Daarom bevat het apparaat een afvoerpomp. Deze bevindt zich doorgaans onderaan de voorzijde van het apparaat. De pomp kun je bereiken door een klepje te openen. Omdat er regelmatig rommel in een wasmachine belandt, kan de pomp verstopt raken. Als dit onderdeel verstopt zit, werkt deze niet meer. Daarnaast kan het onderdeel te maken krijgen met andere mankementen. Mede hierdoor is de pomp één van de onderdelen van een wasmachine die het vaakst gerepareerd moet worden.

Thermostaat

Om kleding schoon te krijgen, moet het water in jouw wasmachine de juiste temperatuur bereiken. Hier zorgt het verwarmingselement voor. Als het water niet warm wordt, denken veel mensen dat het probleem in dit onderdeel zit. Toch kan de oorzaak ook in de thermostaat zitten. Waar je een verwarmingselement vaak direct moet vervangen als deze niet meer werkt, is dit met een thermostaat niet altijd het geval. Een witgoedmonteur kan dit onderdeel soms namelijk nog repareren.

Aandrijfriem

De trommel is een belangrijk onderdeel van een wasmachine. Dit onderdeel draait rond, waardoor jouw was goed schoon wordt. Toch kan het van de ene op de andere dag gebeuren dat jouw trommel niet meer draait. Hoor je de motor wel gewoon draaien? Dan zit het probleem waarschijnlijk in de aandrijfriem. Als dit onderdeel stuk is, moet je hem vervangen. Toch komt het ook regelmatig voor dat een aandrijfriem losschiet. In dit laatste geval kun je de riem weer op de juiste plek bevestigen. Als dit lukt, is jouw wasmachine waarschijnlijk weer te gebruiken.

Zelf repareren of laten doen?

Mankeert er iets aan jouw wasmachine? Dan is jou er ongetwijfeld veel aan gelegen om dit probleem te verhelpen. Veel mensen storten zich eerst zelf op een wasmachine. Sommige problemen kun je inderdaad zelf verhelpen, zoals een verstopping. Is er een onderdeel stuk? Dan kun je jouw wasmachine laten repareren door en monteur. Voor hem kent zo’n apparaat geen geheimen. Hij ziet binnen de kortste keren of reparatie mogelijk is of niet. Als dit niet het geval is, kan hij het onderdeel mogelijk nog vervangen. Koop daarom nooit een nieuwe wasmachine zonder dat je er zeker van bent dat wasmachine reparatie niet meer mogelijk is

Uit de krant