Afbeelding
Partnerbijdage

Energierekening in 2020: gas duurder, stroom goedkoper

Advertorial

De belasting op gas gaat vanaf volgend jaar voor huishoudens uit Diemen en de rest van Nederland omhoog. In 2020 stijgt het tarief voor aardgas met 3,99 cent per m3. In de volgende zes jaren komt hier nog 1 cent per m3 per jaar bij. De overheid hoopt dat huishoudens door deze verhoging minder gas gaan gebruiken en overstappen op duurzaam verwarmen.

Bedrijven betalen meer

Daarnaast gaan bedrijven meer bijdragen aan de Opslag duurzame energie en klimaattransitie (ODE). Dit is een extra belasting die iedereen moet betalen die energie afneemt. De overheid gebruikt dit geld om de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) te financieren. Op dit moment betalen bedrijven de helft van de ODE. Dit zal worden bijgesteld naar twee derde. De belasting op elektriciteit gaat omlaag. Het tarief van de eerste schijf voor elektriciteit daalt met 0,09 cent per kWh. Deze maatregel maakt het aantrekkelijker voor burgers om over te stappen op een elektrische kookplaat of een warmtepomp. Voor die laatste optie, is een goed geïsoleerde woning noodzakelijk.

Goede isolatie

Een goed geïsoleerde woning is de basis van energie besparen. Zonder isolatie gaat er veel warmte verloren en zullen de bewoners meer energie moeten gebruiken om de woning aangenaam te houden. Dit zorgt voor meer CO2-uitstoot en een hogere energierekening. Om woningeigenaren te stimuleren om de woning te isoleren, heeft de overheid een aantrekkelijke subsidie beschikbaar gesteld. Woningeigenaren kunnen 20 procent van de investeringskosten terug krijgen als zij investeren in minimaal twee isolatiemaatregelen. Voorbeelden van isolatiemogelijkheden zijn: vloerisolatie, gevelisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie en het plaatsen van hoogrendementsglas.

Duurzaam verwarmen

Zodra de woning goed geïsoleerd is, kan er nagedacht worden over een duurzame manier van verwarmen. In 2040 wil de gemeente Diemen klimaatneutraal zijn. Dat houdt in dat alle huishoudens van het aardgas af moeten zijn. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden beschikbaar. De gemeente Diemen stelt hier nu een plan voor op. Woningeigenaren hoeven niet op dit plan te wachten. Zij kunnen nu al overstappen. Bewoners doen er ook goed aan om door middel van energie vergelijken te kijken welke aanbieder van elektriciteit het goedkoopste is. De elektriciteitsrekening zal namelijk wel omhoog gaan. Woningeigenaren die willen investeren in een warmtepomp of zonneboiler krijgen hiervoor een steuntje in de rug van de overheid. Zij kunnen namelijk een beroep doen op de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Hiermee krijgen zij een deel van de investeringskosten terug.

Besparen zonder grote investeringen

Ook met een aantal kleine energiebesparende maatregelen kunnen bewoners al het verschil maken. Denk hierbij aan het plaatsen van ledlampen, radiatorfolie of tochtstrips. Daarnaast gaat er ook ongemerkt veel energie verloren door apparaten die op stand-by staan of waarvan de stekkers nog in het stopcontact zitten. Haal de stekkers van apparaten die niet worden gebruikt dan ook uit het stopcontact. Tot slot is het verstandig om door middel van energie vergelijken te kijken of men nog bij de goedkoopste aanbieder zit. Hiermee kan men al snel 200 euro op jaarbasis besparen.

Uit de krant