Partnerbijdrage

Lokale adviseurs het meest transparant?

  Partnerbijdrages

Soms wordt gedacht dat het loont om voor een lokale adviseur te kiezen, wanneer men op zoek is naar meer informatie over hypotheken. Welke hypotheek past het beste bij je financiële situatie? Bij welke hypotheekvorm profiteer je de komende jaren van relatief lage maandlasten? Enzovoorts. Het is echter zeker niet per definitie zo, dat een lokale adviseur het meest transparant is. Transparant zijn aanbieders van onafhankelijk hypotheekadvies, die hypotheken van een groot aantal hypotheekverstrekkers aanbieden. Hoewel sommige banken ook hypotheken van andere banken aanbieden, voelt dit mogelijk niet onafhankelijk. Een bank zal immers het liefst zijn eigen producten verkopen. Waarop moet je letten?  

Verschillende hypotheekvormen met elkaar vergelijken

Wanneer je een hypotheekadviseur inschakelt, is het allereerst belangrijk om te bepalen welke hypotheekvorm het beste bij je past. Een transparante en onafhankelijke hypotheekadviseur beschrijft op heldere wijze, hoe hij of zij tot een bepaalde hypotheekvorm komt. Hierbij legt de adviseur verschillende opties aan je voor, zodat je hierin zelf een keuze kunt maken. Een hypotheekadviseur adviseert immers, maar bepaalt uiteindelijk niet! Je zou vooraf zelf alvast wat informatie kunnen inwinnen over de verschillende soorten hypotheken. Zo ga je goed voorbereid een eerste gesprek in met de hypotheekadviseur.  

Vergelijk hypotheken bij verschillende hypotheekverstrekkers

Nadat je een geschikte hypotheekvorm gevonden hebt, kun je de voorwaarden van verschillende hypotheekverstrekkers laten opvragen. Hierbij zou een hypotheekadviseur je meer moeten kunnen vertellen over de voorwaarden die hypotheekverstrekkers stellen. Niet alleen bij het verstrekken van een hypotheek, maar zeker ook bij het aflossen ervan. Welk percentage van de oorspronkelijke hypotheek kun je bijvoorbeeld boetevrij aflossen per jaar? Soms lijkt een bepaalde hypotheekverstrekker het meest interessant door de laagste rente, maar blijkt deze zeer ongunstige voorwaarden te hebben. Een onafhankelijke en transparante hypotheekadviseur zet dergelijke punten voor je op een rijtje. Zo kom je niet voor verrassingen te staan na het tekenen van de hypotheekaanvraag.  

Kijk ook naar de verzekeringen voor een hypotheek

Een hypotheekadviseur helpt je doorgaans niet alleen bij het aanvragen en afsluiten van een hypotheek. Ook kan de hypotheekadviseur adviseren over de verzekeringen die benodigd zijn bij het afsluiten van hypotheken. Denk aan een overlijdensrisicoverzekering, een opstalverzekering, enzovoorts. Transparante en onafhankelijke adviseurs zetten ook voor deze verzekeringen de voor- en nadelen op een rijtje. Het helpt je tot een weloverwogen keuze te komen.  

Tip: kies voor een online hypotheekadviseur. Vaak is het hypotheekadvies online goedkoper en is de doorlooptijd van een hypotheekaanvraag korter.  

Meer berichten