Afbeelding
Foto: Trudy Kroese

Noorderbreedte helpt de bijen

Natuur & Milieu

DIEMEN - In Nederland gaat het niet goed met de bijen. Het aanleggen van bloemperken met inheemse bloemen helpt bijen en andere insecten in hun zoektocht naar voedsel.

Ook de Brede School Noorderbreedte maakt plek voor een bloemstrook voor bijen. Vandaag werd De Nationale Zaaidag afgetrapt door wethouder Matthijs van den Berg en de leerlingen van Noorderbreedte. Zij zaaiden een stukje grond in met de biologische gifvrije zaden van The Pollinators. Deze zaden bevatten geen schadelijke stoffen voor de insecten en geven veel nectar. Bovendien geven ze mooie bloemen.

Voorafgaand aan de zaaidag konden gifvrije biologische zaden, zolang de voorraad strekte, opgehaald worden bij een van de afgiftepunten in de gemeente. De gemeente zet zich hard in om groener te worden. De gemeente doet voor het vierde jaar mee aan het NK Tegelwippen. Een landelijk initiatief wat tuineigenaren stimuleert om hun tuin te vergroenen door tegels te verwijderen. De gemeente steunt inwoners bij het aanleggen van geveltuinen en vergroenen van hun tuin. Zo is er de tegeltaxi, waarbij oude tegels worden opgehaald en ingeruild kunnen worden voor een set vaste planten, struiken of vruchtenboom.

“We hopen dat er nog meer Diemenaren meedoen met het onttegelen van hun tuin. Dat is niet alleen beter voor de bijen, maar ook voor ons. Meer groen helpt tegen wateroverlast. Bovendien werkt het ook verkoelend in de zomer”, zegt wethouder Matthijs van den Berg’.

Ook probeert de gemeente zelf om zoveel mogelijk te vergroenen. Bijvoorbeeld door nieuwe perken en groenvoorziening aan te leggen. Bij het groenbeheer worden al jaren geen bestrijdingsmiddelen meer gebruikt. Op veel plekken heeft de gemeente extra ruimte gemaakt voor wilde planten in de plantsoenen en wordt met maaien rekening gehouden met wilde bloemen en insecten die hun voedsel hier vandaan halen.

Uit de krant