Afbeelding

'In Nederland leven we alsof we 3,5 aardbollen hebben'

Natuur en Milieu

DIEMEN - Sophie Tjebbes is aangesloten bij Daarom Duurzaam Diemen. Zij vertelt in het DiemerNieuws deze week waarom zij zich vooral inzet voor een andere manier van produceren, inkopen en consumeren van voedsel.

"Vroeger zei het woord duurzaamheid mij niet veel. Nu is het voor mij veel concreter welke invloed wij met onze huidige levensstijl hebben op de aarde. En dat ikzelf en ieder voor zich hier een hele grote impact op heeft. In Nederland leven we alsof we 3,5 aardbollen hebben. We verbruiken de aarde op. De aarde kan zich niet herstellen. Concreet betekent dat bijvoorbeeld dat we ons water wereldwijd opgebruiken. En dat we de grond zo intensief gebruiken voor landbouw dat deze uitgeput raakt, minder vruchtbaar en niet meer gebruikt kan worden voor verdere landbouw."

"Nog belangrijker is het dat we veel van ons voedsel van het land en het water geven aan de dieren, die wij vervolgens weer opeten. Maar: je kunt 16 mensen voeden met het plantaardige voedsel dat we voeren aan een dier om aan één mens vlees te serveren. De wereldbevolking stijgt in een razend tempo, dus steeds meer monden moeten gevoed worden, terwijl de aarde op dit moment dus al overvraagd wordt. We moeten in Nederland op een kwart van onze vervuiling gaan zitten om verdere achteruitgang tegen te gaan."

Werkatelier
Mensen die net als Sophie Tjebbes in actie willen komen en samen lokaal willen aanpakken om duurzamer te willen leven kunnen op 6 en 7 februari meedoen aan het Werkatelier van Daarom Duurzaam Diemen. Deelnemers zullen concrete projecten ontwerpen die vooral lokaal kunnen worden gerealiseerd. Meer informatie over het Werkatelier van Daarom Duurzaam Diemen is te vinden op de Facebookpagina facebook.com/daaromduurzaamdiemen.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant