Afbeelding
Foto: G.J. Schultz

Zaterdag online demonstratie tegen biomassacentrales

Natuur en Milieu

DIEMEN - Comité Schone Lucht organiseert op zaterdag 18 april een online demonstratie tegen biomassacentrales in Nederland. Het betreft uiteraard ook een online demonstratie tegen de biomassacentrale die Vattenfall in Diemen wil bouwen.

Comité Schone Lucht had voor 18 april een demonstratie gepland op het Malieveld in Den Haag, maar die gaat niet door vanwege de coronamaatregelen. In plaats daarvan zal er zaterdag een landelijk online protest op sociale media plaatsvinden.

"Het comité roept iedereen op om het logo van de verbrande boom te plaatsen op sociale media met de slogan: “Schone lucht is van levensbelang, stop met bomen kappen en verbranden”. Gebruik daarbij de hashtag: #StopBiomassa", aldus de organisatie.

Petitie

De organisatie verzoekt deelnemers aan de demonstratie om de petitie te ondertekenen die oproept om de 11 miljard euro aan overheidssubsidie voor biomassa stop te zetten: https://stopbiomassacentrales.petities.nl.

In deze petitie, die tot nu toe al 9.000 keer is ondertekend, staat onder meer: “In Nederland en in het buitenland worden jaarlijks, met overheidssubsidie, miljoenen bomen gekapt en verbrand in biomassacentrales om, zogenaamde duurzame, energie op te wekken. Echter biomassa is niet CO2 neutraal en de verbranding hiervan geeft meer uitstoot van fijnstof dan gas en steenkool samen.”

De petitie zal op een later moment worden aangeboden aan de Tweede Kamer met het verzoek om de subsidiegelden (SDE) te investeren in echt duurzame energie, zoals zonne-, wind-, aarde- en waterenergie, naast het isoleren van woningen.

Organisatie

De organisatie van de demonstratie is in handen van stichting Comité Schone Lucht, opgericht door Fenna Swart, Jildert Huitema en Eline Prins. Het comité werkt voor deze demonstratie samen met Mobilisation for the Environment (Johan Vollenbroek), de Landelijke Federatie tegen Biomassa (FAB), Amsterdam Fossielvrij, Greenpeace, Milieudefensie, SP en Partij voor de Dieren.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief