Afbeelding
Foto: Staatsbosbeheer

Natuurwerkdag in het Diemerbos

Natuur en Milieu

DIEMEN - Staatsbosbeheer organiseerde in samenwerking met IVN Diemen zaterdag de Natuurwerkdag in het Diemerbos.

Het betrof een landelijke dag, georganiseerd door LandschappenNL, waarbij vrijwilligers de natuur in gingen om de handen uit de mouwen te steken. In het Diemerbos kwamen zo’n 30 vrijwilligers eieren tellen van de ringslang en een stuk rietland beheren.

Wethouder Matthijs Sikkens-van den Berg van Diemen en bestuurder Jakob Wedemeijer Stadsdeel Zuidoost, gaven het startsein.

 Resultaten  

In het Diemerbos worden al jaren een broeihopen aangelegd. Ieder najaar worden de eitjes geteld tijdens de natuurwerkdag. Dit jaar werden maar liefst 984 eierresten geteld uit twee verschillende broeihopen. Dit lijkt veel, maar is wat weinig ten opzichte van vorige jaren, waarin soms boven de 2.000 eierresten werden geteld. De derde en laatste broeihoop bleek leeg. Waarom dit jaar de aantallen lager zijn is niet bekend. Ook op andere plekken rond Amsterdam werd een aantal broeihopen leeg aangetroffen. Mogelijk is het weer van afgelopen jaar de boosdoener: het voorjaar was erg koud en de zomer erg droog.

 Rietlandbeheer

Tijdens de tweede helft van de Natuurwerkdag werd een stuk rietland beheerd en voerden de vrijwilligers maaisel af van pas gemaaid riet. Wanneer dit rietland niet wordt gemaaid, krijgen bramen en jonge bomen die tussen het riet groeien alle kans. Bramen zijn ook waardevol voor de natuur, maar hier wil Staatsbosbeheer het riet graag behouden voor rietvogels en ook de ringslang vindt hier zijn leefgebied.

 Broeihoop

Een ringslang is voor het uitkomen van haar eieren afhankelijk van (broei)warmte. Om de ringslang te helpen legt men in natuurgebieden daarom vaak zogenaamde ‘broeihopen’ aan. Altijd nabij water, waar ringslangen kunnen jagen op kikkers, padden en vissen.

Broeihopen bevatten paardenmest, bladmateriaal en plantenresten die gaan broeien. Een ringslang legt daar vervolgens haar eitjes in die in het voorjaar door de broeiwarmte uitkomen.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief