Afbeelding
Archieffoto: Bastiaan Miché

Warmte-onweer zorgde vannacht niet voor verkoeling

Natuur en Milieu

DIEMEN - Slapen was wat lastiger doordat het zo lang warm bleef vannacht. Maar wie wakker bleef, werd wel verrast door een plotseling opstekende wind en onweer.

Verkoeling bracht het niet, wel problemen voor schepen op het Gooi- en IJmeer en in een woning in de Hilversumse Meent, waar brand uitbrak vermoedelijk door blikseminslag.

Botsende wind
Dat onweer vannacht was een zogenaamd warmte-onweer, legt weerman Pieter de Blois uit. "Dat heeft te maken met een convergentielijn tussen twee verschillende windrichtingen, omdat er plotseling een gebied van lagedruk ontstaat. De wind draaide vannacht ineens bijna 180 graden, van zuidoost naar west. Door die tegengestelde windrichtingen botsen luchtsoorten die een hoge luchtvochtigheid kunnen hebben met als gevolg veel turbulentie waardoor er een onweersbui kan ontstaan."

Frontaal onweer
De wind draaide overigens alweer snel terug naar zuidoost, waardoor de aanvoer van warme lucht onverminderd doorgaat vandaag. Dat is ook de reden dat de onweersbui niet voor afkoeling zorgde. "Dat is anders als er sprake is van een frontaal onweer, dat ontstaat op de scheidslijn van warme en koude lucht", vertelt de Blois.

Verschil noord-zuid
"Dat zit er wel aan te komen, maar verwacht ik in onze regio pas in de loop van het weekeinde. De wind gaat draaien naar zuidwest en die brengt koelere lucht. Een hogedrukgebied boven Noord-Europa zorgt er echter voor dat de scheidslijn halverwege Nederland blijft steken. In het zuiden van het land is het dan al koeler en buiig, terwijl het in het noorden warm en zonnig blijft."

Zondag
De Blois verwacht dat het bij ons pas zondag onweer en verkoeling zal opleveren. "Vrijdag blijft het nog warm, waarschijnlijk wordt het net als donderdag maximaal 37 graden, maar zaterdag zal het al niet meer zo extreem warm zijn. Wel kan heel lokaal, net als vannacht, weer een warmte-onweer ontstaan. Dat is moeilijk te voorspellen."

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief