Misschien is het op het water uit te houden.
Misschien is het op het water uit te houden. Archieffoto DiemerNieuws

Weerman Pieter de Blois: Hitterecord op de tocht

Natuur en Milieu

DIEMEN - Het wordt extreem warm, voorspelt DiemerNieuws-weerman Pieter de Blois. Deze week is er sprake van een hittegolf en er zou wel eens een hitterecord kunnen breken.

Heel Nederland bereidt zich voor op de warmte. Het RIVM heeft het nationale hitteplan afgekondigd, evenementen worden aangepast of zelfs uitgesteld, zoals de open dag van Ajax donderdag. Ook in Diemen wordt het warm: Pieter voorspelt dat het donderdag wel 37 graden kan worden.

De pan uit
Deze vierde juliweek rijst de temperatuur de pan uit naar waarden die nog niet eerder zijn gemeten in onze regio, voorspelt Pieter. Het komt door een hogedrukgebied dat zich uitbreidt van Centraal Europa naar Scandinavië. Wij krijgen daardoor eerst zeer warme lucht in onze contreien, in het weekeinde passeert een koufront met onweer en afkoeling.

Ongekende waarde
Donderdag is het zonnig en buitengewoon warm. De temperatuur zindert naar een voor onze omgeving ongekende waarde van circa 37 °C. Door een droge zuidoostenbries voelt het echter niet benauwd aan, verwacht de weerman. Vrijdag wel: dan wordt er 'slechts' 35 °C voorspeld, maar neemt de luchtvochtigheid toe en voelt de hitte wat benauwder. De zon schijnt eerst volop maar later op de dag of avond is er kans op een onweersbui.

Zwoele nachten
De nachten zijn zeer zwoel, kouder dan circa 20 °C wordt het niet. Vanaf zondagnacht wordt het iets koeler. Ook overdag wordt het dan minder warm. In het weekeinde liggen de maxima op 23 à 24 °C. Vooral in de nacht naar zaterdag en zaterdag overdag kunnen enkele pittige buien vallen. Ook zondag blijft het niet geheel droog. Nu en dan schijnt de zon.

Hittegolf en hitterecord
Deze week is het een officiële hittegolf met vijf dagen achtereen boven 25.0 °C, waarvan drie boven 30.0 °C. De hittegolf duurt weliswaar minder lang dan vorig jaar, maar de hitte is intenser. En er zouden wel eens record gebroken kunnen worden. De hoogste temperaturen ooit gemeten zijn 35.6 °C op 27 juni 1947 en 18 juli 2006 en 35.7 °C op 26 juli 2018. Ook het landelijk record van 38.6 °C op 23 augustus 1944 staat deze week op de tocht.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief