Acties tegen eikenprocessierupsen | DiemerNieuws
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5225648&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=diemernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=111" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Holzhausfotografie.nl

Acties tegen eikenprocessierupsen

  Natuur en Milieu

DIEMEN - Het bedrijf Terra Nostra gaat binnenkort de eikenbomen in Diemen controleren op de aanwezigheid van nesten van de eikenprocessierups. Omdat de brandharen van deze rups gezondheidsklachten kunnen veroorzaken (jeuk en irritatie van de huid en irritatie aan ogen en luchtwegen) worden de rupsen in een zo vroeg mogelijk stadium bestreden. Vorig jaar zijn op verschillende locaties in Diemen nesten van de eikenprocessierups in eikenbomen aangetroffen en verwijderd.

Omdat de brandharen van deze rups gezondheidsklachten kunnen veroorzaken (jeuk en irritatie van de huid, ogen en luchtwegen) worden de rupsen in een zo vroeg mogelijk stadium bestreden. Vorig jaar zijn er op verschillende locaties in Diemen nesten van de eikenprocessierups in eikenbomen aangetroffen en verwijderd. 

Controle en verwijdering

Het bedrijf Terra Nostra gaat alle eikenbomen controleren. Bij het aantreffen van een nest wordt de boom gemerkt met een rood-wit lintje en wordt geregistreerd hoe snel het nest verwijderd moet worden. Nesten vlak bij een speelplek, of waar veel mensen komen, moeten snel verwijderd worden. De nesten worden, door een gespecialiseerd bedrijf, verwijderd door deze weg te zuigen waarbij beschermende pakken worden gedragen. 

Melden

Inwoners van Diemen die eikenprocessierupsen aantreffen in een boom die nog niet gemerkt is met een rood-wit lintje kunnen dit doorgeven via telefoonnummer 020-3144888.

De gemeente probeert de rupsen ook op een natuurlijke wijze te bestrijden. Daarom zijn er vorig jaar op verschillende plekken in Diemen nestkastjes opgehangen voor koolmezen.

De koolmezen eten veel rupsen. Het ophangen van de nestkastjes is een proef. De gemeente weet nog niet hoe dit gaat uitpakken. Daarom laat de gemeente daarnaast ook gewoon nog nesten leegzuigen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5225648&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=diemernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=111" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5225650&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=diemernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=111" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>