Willemien Boland: 'Commercieel vuurwerk is niet veilig.'
Willemien Boland: 'Commercieel vuurwerk is niet veilig.' Foto: Trudy Kroese

'Ik verwacht dat er op termijn een landelijk verbod komt'

Mensen

DIEMEN - Er vallen elk jaar veel slachtoffers tijdens het afsteken van vuurwerk. Soms zijn er zelfs dodelijke slachtoffers te betreuren. Jaarlijks raakt een aantal mensen zwaargewond en ondervindt daar de rest van zijn of haar leven de gevolgen van. De Diemense jeugdarts Willemien Boland is voorstander van het afschaffen van consumentenvuurwerk en in plaats daarvan professionele vuurwerkshows te organiseren.

Cijfers

De laatste jaren maken oogartsen op 1 januari bekend wat de gevolgen zijn van het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling. Boland toont de cijfers van de jaarwisseling 2016-2017. Er moesten in Nederland 482 vuurwerkongevallen worden behandeld op de Spoedeisende Hulp. Er waren 31 verloren vingers, 4 (deels) geamputeerde handen en 176 personen met oogletsel, waaronder blindheid. Onder de slachtoffers waren veel kinderen en jongeren: 24% van de slachtoffers was tussen de 10 en 19 jaar, 12% van de slachtoffers tussen 0 en 9 jaar. Opvallend is dat veel slachtoffers toevallige passanten zijn. Tijdens de jaarwisseling van 2016-2017 bestond bijna twee derde van de slachtoffers uit toeschouwers die het vuurwerk niet zelf afstaken.

Goede oog

Boland: "Het gaat vaak om ernstige verwondingen die een grote invloed hebben op de rest van het leven van het slachtoffer. Ik zal een voorbeeld geven: ik ken het geval van een man van eind twintig die een lui oog heeft. Tijdens een vuurwerkincident is hij blind geworden aan zijn andere, goede oog. Hij was een toevallige passant."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant