Afbeelding
Foto: Trudy Kroese

Twee koninklijke onderscheidingen uitgereikt

Mensen

DIEMEN - Tijdens de traditionele lintjesregen zijn vandaag twee koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan inwoners van Diemen. Burgemeester Erik Boog speldde bij mevrouw Twie Tjoa en de heer Fred Wijngaarden de versierselen op.

Mevrouw drs. Twie Tjoa werd onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zij was eind jaren tachtig, begin jaren negentig werkzaam als eerste vrouwelijke directeur op het Ministerie van Arbeid in Suriname en ook buiten haar werk maatschappelijk actief in de vrouwenbeweging. Sinds haar komst naar Nederland in 1996 levert zij in ons land een belangrijke bijdrage aan de emancipatie van zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwen en biculturele LHBTIQ+'s. Binnen de Surinaamse-, migranten- en LHBTIQ+- gemeenschap is Twie Tjoa een icoon en rolmodel.

Besturen van diverse organisaties

Naast haar werk als supervisor, intervisiebegeleider en trainer/docent was en is Twie Tjoa actief in besturen van diverse organisaties, waaronder Stichting Zami, FNV vrouwenbond, Fos'ten, Stichting Dian, het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten (NOOM), het Hugo Olijfveldhuis , Ons Suriname, Focus Cultura en Mil Colores. Zij is ook een van de bedenkers van talkshow Black Magic Woman Voices: Pink Talk: persoonlijke verhalen en gesprekken over lesbische gevoelens, lesbische identiteit, succes, persoonlijke strijd en ambitie. In 2018 ontving zij voor haar verdiensten de Andreaspenning van de gemeente Amsterdam.

De Meeuwen

De heer Fred Wijngaarden werd onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij was tussen 1973 en 1995 secretaris van de waterpolocommissie van zwemvereniging De Meeuwen Diemen. Toen in 1980 de vereniging verhuisde van het Amsterdamse Sportfondsenbad Oost naar Diemen was hij de organisator en begeleider van deze verhuizing. Lange tijd was hij voorzitter of secretaris van de waterpolo-commissie. Hij was ook het boegbeeld van de vereniging als waterpolo-scheidsrechter. Hij reisde voor die functie het hele land door. Na het bereiken van de KNZB leeftijdsgrens ging hij tot 2017 verder als scheidsrechter beoordelaar/rapporteur van KNZB scheidsrechters. Fred Wijngaarden heeft ook een rol gespeeld bij de realisatie van het zwembad in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran in Diemen. Hij was op verzoek van de gemeente Diemen in 1970 lid van de werkgroep ter realisatie van het zwembad.

Toernooien

Hij organiseerde tevens de deelname van de hoogste teams aan binnenlandse en buitenlandse toernooien. Fred Wijngaarden is erelid van De Meeuwen en heeft zich gedurende een groot aantal jaren belangeloos voor de waterpolosport in Nederland, de vereniging De Meeuwen en voor het sportklimaat in Diemen ingezet en anderen geënthousiasmeerd.

Uit de krant