Afbeelding
Foto: Peter van Duijvenbode

Bewoners en professionals sluiten eerste Buurtpact van Nederland

Mensen

DIEMEN - Bewoners en professionals hebben op dinsdagavond 6 november het eerste buurtpact van Nederland gesloten.

In het Buurtpact staan de belangrijkste waarden die bewoners en professionals delen om samenwerking in de Diemense buurten vorm te geven. Daarnaast bevat het succesvolle praktijkverhalen uit de buurten en nieuwe activiteiten die de komende tijd worden vormgegeven.

Trots

Burgemeester Erik Boog heeft als deelnemer nagenoeg alle bijeenkomsten die tot de totstandkoming van het Buurtpact hebben geleid van nabij meegemaakt. Hij is trots op hetgeen is bereikt. "Door avonden als deze ben ik zo graag burgemeester van Diemen. Er zijn hier grote stappen gezet als het gaat om participatie en buurtkracht. Laten we nu van elkaar blijven leren en in gesprek blijven, ook als het druk is. Deze avond is daar een mooi moment voor. We blijven werken aan het Diemense Buurtpact. Hopelijk volgen er nog veel meer avonden als deze waarbij we samen leren."

Anja Stakenburg, bewoner van de Rode Kruislaan en Flatmaker: "Nu zijn we hier met bewoners van Beukenhorst en de Rode Kruislaan, hopelijk zijn volgend jaar de bewoners uit Diemen-Noord aangehaakt." Ze toonde een enorme eend die symbool staat voor Diemen, maar ook voor het 'één-op-ééndje'. "Laat computers, telefoons en moderne technieken gewoon eens met rust en zoek elkaar op. Voor een één-op-ééndje!"

Vertrouwen

Het Buurtpact werd gesloten tijdens een feestelijke bijeenkomst in Theater de Omval. Na een gezamenlijk diner gingen de ruim vijftig bewoners en professionals in deelsessies verder. Daar werd dieper ingegaan over wat succesvol samenwerken aan de Diemense buurten, of community building, behelst. Belangrijke ingrediënten zijn vertrouwen, positiviteit en gelijkwaardigheid. Professionals nemen hun expertise en werkinhoudelijke bagage mee, terwijl bewoners 'experts in het buurtleven' zijn; ze wonen en leven vaak al jarenlang in hun buurt en kennen de mensen en de mores.

In de praktijk

Zaak is nu het Buurtpact in de praktijk te brengen. Professionals zullen meer in buurten zijn om aansluiting te vinden bij bewoners, ook als dat soms zonder concreet doel is. Juist in het alledaagse contact wordt gewerkt aan onderling vertrouwen. Door activiteiten te organiseren, verantwoordelijkheid te dragen, er voor elkaar te zijn, maar ook door elkaar gewoon eens te complimenteren. 

Jaarlijkse Gouden Eend

Het slot van de avond leverde nog een bijzondere verrassing op voor de professionals. De enorme eend bleek nog een functie te hebben. Anja Stakenburg kondigde namens een bewonersjury aan dat de Gouden Eend ieder jaar wordt uitgereikt aan de professional die in de ogen van de jury het meeste werk maakt van de uitgangspunten van het Buurtpact.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief