De Nuonweg is door Diemen terecht afgesloten, vindt de rechter.
De Nuonweg is door Diemen terecht afgesloten, vindt de rechter.

Rechter geeft Diemen gelijk over Nuonweg

Juridisch

DIEMEN - De gemeente Diemen heeft de Nuonweg terecht afgesloten in 2014. Dat heeft de rechter in Amsterdam vrijdag bepaald, meldt het Parool.

De eigenaar van winkelcentrum Maxis in Muiden vroeg de rechter of Diemen het besluit om de Nuonweg, het stukje Overdiemerweg over het terrein van de Nuoncentrale, weer te sluiten wel had mogen nemen.

Belangen
Volgens advocaat Jeroen Heuving van Maxis waren de belangen van Maxis niet meegewogen in dat besluit. IJburgers, die zonder de Nuonweg een langere route naar het winkelcentrum moeten rijden, zouden er veel minder vaak boodschappen komen doen.

Tijdelijk
Volgens de rechter is er wel voldoende rekening gehouden met de belangen van Maxis, maar is de verkeersveiligheid belangrijker. Bovendien was het vanaf het begin (de weg ging in 2010 open, red.) duidelijk dat de openstelling tijdelijk zou zijn, zodat de eigenaren van het winkelcentrum ervan uit konden gaan dat de situatie weer zou veranderen, aldus de rechtbank volgens het Parool.

Onderzoek
De gemeente Amsterdam onderzoekt nog of, met de nodige verkeerstechnische maatregelen, de weg toch weer open kan. Kosten: 3,4 miljoen euro, exclusief mogelijke planschadeclaims, plus de jaarlijkse onderhoudskosten van 150.000 euro. Die zijn helemaal voor Amsterdam en dan moet de Diemense gemeenteraad nog instemmen met een bestemmingsplanwijziging. 

Uit de krant