Ineke Fritz: 'Breinsteins Missie is vooral een spannend boek.'
Ineke Fritz: 'Breinsteins Missie is vooral een spannend boek.' Foto: Ingrid Voet

Diemense Ineke Fritz schrijft jeugdboek over zwaartekrachtsgolven

Cultureel

DIEMEN - Een kinderboek over zwaartekrachtsgolven, is dat niet veel te ingewikkeld? Nee hoor, het boek Breinsteins Missie is gewoon een heerlijk spannend boek.

Breinsteins Missie van de Diemense schrijfster Ineke Fritz is het eerste jeugdboek over deze ingewikkelde materie. Albert Einstein voorspelde in de vorige eeuw al dat zwaartekrachtsgolven bestaan, maar niemand kon het ooit bewijzen. Stof voor een spannend jeugdboek, dacht Ineke.

"Moeilijk? Nou, ik ben zelf helemaal niet goed in exacte vakken, ik ben echt een talenmens, maar ik dacht: als ik het begrijp, begrijpen kinderen het ook." Ineke liet haar fantasie de vrije loop. Wel kreeg zij de hulp van masterstudent natuurkunde Daan Mulder die haar script las en enkele ideeën toch echt onmogelijk vond. Maar veel kon gewoon in het boek blijven. Tijdens het schrijven van Breinsteins Missie werd het onderwerp ook nog eens actueel: echte wetenschappers bewezen het bestaan van zwaartekrachtsgolven. "En mijn fantasie in het boek bleek niet eens zo veel af te wijken van wat die wetenschappers gevonden hebben, ook niet welke proeven ze daarvoor gedaan hebben, leuk hè! Vorige week kregen de wetenschappers ook nog eens de Nobelprijs voor deze ontdekking, dus het boek is ontzettend actueel."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant