Stef en Ad werken graag op het Diemer Festijn.
Stef en Ad werken graag op het Diemer Festijn.

'Als je mensen met een glimlach ontvangt, krijg je een glimlach terug'

Cultureel

DIEMEN - Twee grote mannen van de beveiliging begeleiden me naar de uitgang van het Diemer Festijn terrein.

Dat klinkt heftiger dan het is, hoor. Gastheren, want dat zijn ze vinden ze zelf, Ad en Stef hebben me net verteld hoe leuk het is om te werken op het Diemer Festijn.

Ad van Dommele en Stef Schaap werken al voor de zevende keer samen als coördinatoren van de beveiliging van het feest. Het beveiligen van filmstudio's, televisiestudio's tijdens opnamen met publiek, persoonsbeveiliging en evenementen, het is hun dagelijks werk. De week van het Diemer Festijn houden ze echter ieder jaar vrij, die willen ze niet missen. "Het voelt als thuiskomen", zegt Stef. "Met de crew vormen we een grote familie", beaamt Ad. "We hebben een goede klik. Heel bijzonder in de Randstad, dat er zoveel vrijwilligers te porren zijn om zich in te zetten voor dit feest, en zonder dat ze er veel moeite voor hoeven doen, dat zegt wel wat. De samenwerking met de organisatie, politie en handhaving is hier ook heel prettig."

Bij alle vijf de ingangen naar het feestterrein staan collega's van Ad en Stef. Om mensen erop te wijzen dat zij dat drankje wel op het terrein mogen drinken, maar niet mee mogen nemen buiten de hekken bijvoorbeeld. En fietsen, die mogen alleen aan de hand mee van het terrein af als ze er per ongeluk nog stonden toen er werd opgebouwd, maar niet meer erop. Onderscheid wordt niet gemaakt, "Wij passen de regels toe die hier zijn afgesproken, en die gelden voor iedereen. Ook voor een raadslid bijvoorbeeld dat donderdagavond met de fiets naar de vergadering in het gemeentehuis komt."

Ad en Stef zijn niet klein te noemen, integendeel, tussen deze twee mannen in lopend voel ik me zelf heel klein. Moet je ook groot en sterk zijn voor dit vak? "Niet per se hoor. Veel belangrijker is dat je communicatief sterk bent. Er zit hier samen 40 jaar ervaring in de beveiliging voor je. We hebben alles al eens meegemaakt; negatief, maar vaak ook positief. Wij streven er juist naar om dingen niet uit de hand te laten lopen, we gaan uit van het positieve. We zijn ook echt de gastheren en gastvrouwen van het Diemer Festijn. Als je mensen met een glimlach ontvangt, krijg je een glimlach terug."

Uit de krant