De cultuursector is hard geraakt door corona en kan aanspraak maken op nieuwe subsidieregelingen van de provincie.
De cultuursector is hard geraakt door corona en kan aanspraak maken op nieuwe subsidieregelingen van de provincie. Foto: Bob Awick

Provincie steunt cultuur- en erfgoedorganisaties met nieuwe subsidieregelingen

Cultureel

DIEMEN - De provincie Noord-Holland zet dit jaar 1,5 miljoen euro in voor twee nieuwe subsidieregelingen. Ze zijn bestemd voor professionele cultuur- en erfgoedorganisaties en hebben betrekking op innovatieve- of samenwerkingsprojecten.

Gedeputeerde Cultuur Zita Pels: “De culturele en creatieve sector levert een belangrijke bijdrage aan het economisch klimaat en speelt een belangrijke rol bij het geestelijk welbevinden van de inwoners van Noord-Holland.”

Hard geraakt
“Daarom steunt de provincie de culturele sector, die hard is geraakt door de coronacrisis, met een pakket aan maatregelen. Het is al mogelijk om gebruik te maken van Cultuurherstel en de Cultuurlening. Nu komen er nog twee subsidieregelingen bij.”

De subsidie kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het produceren van voorstellingen door nieuwe makers of het maken van videoregistraties waarmee meer en ander publiek kan worden bereikt via livestreams. 

Versterken inzet
Er is ook financiële ondersteuning mogelijk voor projecten die zich richten op het versterken van de inzet van vrijwilligers en samenwerking met bijvoorbeeld zorginstellingen of sportverenigingen.

Het budget voor de twee subsidieregelingen komt uit het Economisch herstel- en duurzaamheidsfonds. Provinciale Staten hebben dit fonds in 2020 in het leven geroepen om de economische en maatschappelijke effecten als gevolg van de coronacrisis te verzachten en dit te combineren met de verduurzaming van de gebouwde omgeving.  

CultuurHerstel
Het pakket bestaat uit CultuurHerstel: een coaching-/adviestraject waarbij een externe professional culturele instellingen adviseert bij het vernieuwen of herzien van het businessmodel en Cultuurlening: leningen onder gunstige voorwaarden voor het opstarten van nieuwe producties. www.cultuur-ondernemen.nl.

Nieuw is de uitvoeringsregeling Impuls innovatie, een subsidieregeling voor stimulering van innovatieve activiteiten/projecten/technieken, gericht op kleinere tot middelgrote culturele en erfgoedorganisaties.

Samenwerking
Ook nieuw is de uitvoeringsregeling Impuls samenwerking, een subsidieregeling waarbij de focus ligt op (boven-/cross-)sectorale samenwerking ten behoeve van de toekomstbestendigheid. Deze regeling is gericht op kleinere tot middelgrote culturele en erfgoedorganisaties.  

Meer informatie over de subsidieregelingen staat vanaf begin maart op https://www.noord-holland.nl/ (subsidieregelingen). Het budget voor de twee subsidieregelingen komt uit het Economisch herstel- en duurzaamheidsfonds.

Uit de krant