Afbeelding

Venduhuis De Eland en De Zon veilt 'iconisch kunstwerk'

Cultureel

DIEMEN - In Venduhuis De Eland en De Zon in Diemen is donderdag "De grote golf van Kanagawa" oftewel "Kanagawa-oki nami-ura" van
Katsushika Hokusai (1760-1849) geveild. Na een spannende biedingsstrijd tussen internationale bieders is het bedrag van € 163,500,- bereikt.

"Het is uniek dat wij als Nederlands veilinghuis zo'n iconisch en herkenbaar werk mogen veilen. Het wordt ook wel de Japanse Nachtwacht genoemd  en hangt in musea zoals the MET, V&A en Rijksmuseum. Het 'golficoontje' in WhatsApp heeft vanaf nu voor ons een bijzondere lading. Wij zijn dan ook supertrots en blij met deze prachtige opbrengst", aldus Eva Trommelen van der Veldt, directeur en eigenaar van het veilinghuis.

De houtsnede dateert uit 1831 en is onderdeel van een serie van "Zesendertig gezichten op Mount Fuji". Het werk toont een reusachtige golf met drie bootjes en op de achtergrond Mount Fuij in de ochtendzon. Door de Nederlandse handelaars die als enige handel dreven met de Japanners, kwam Hokusai in aanraking met Europese prenten. Hij liet zich inspireren door het lineaire perspectief. Ook van Nederlandse invloed op de prent is de lage horizon en het Pruisische blauw.

Katsushika Hokusai(1760-1849)

Hokusai was een Japanse schilder en prentenmaker uit de Edo-periode. Hij werkte onder pseudoniemen, waaronder Shunro, Tawaraya Sori, Gakyo Rojin Manji. Vanaf 1791 nam hij de naam Hokusai aan. Hij maakte tekeningen en prenten van landschappen, kabuki-acteurs en erotica, zogenaamd: shunga.

Uit de krant