Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Kabinet komt met lichte versoepeling van coronamaatregelen - 'Prille begin van weg terug'

Coronavirus

REGIO - Premier Mark Rutte heeft vanavond een lichte versoepeling van de coronamaatregelen aangekondigd. "We staan aan het prille begin van de weg terug." Gesterkt door brede onderzoeken gaan de basisscholen vanaf 11 mei weer open; kinderen gaan de helft van de tijd weer naar school. "Bijvoorbeeld in de ochtend de ene helft van de kinderen, en in de middag de andere helft." 

De uitwerking hiervan is aan de scholen. De buitenschoolse opvang volgt het ritme van de scholen, en kinderdagverblijven, gastouderopvang en speciaaal onderwijs (basisschoolleeftijd) mogen dan weer helemaal open.
Het voortgezet onderwijs kan zich voorbereiden op de 1,5 meter-school, zodat deze weer per 1 juni van start kan gaan. De jeugd tot en met 12 jaar mag weer in teamverband trainen en onderlinge potjes spelen. Jongeren (12 -18 jaar) mogen buiten georganiseerd sporten op 1,5 meter. Zónder officiële wedstrijden. "En geen ouders langs de lijn en thuis douchen. De gemeenten krijgen de regie", aldus de premier. Ook niet-leden van verenigingen moeten welkom zijn.

Maximale

De horeca blijft voorlopig dicht tot 20 mei. En mensen met contactberoepen, zoals kappers, masseurs en nagelstylisten, mogen ook nog niet aan het werk. Een week voor 20 mei volgt een nieuw beslismoment. Rutte: "En de basisregels blijven basisregels. Ga alleen boodschappen doen en zie het niet als een uitje." Versoepeling van de bezoekregeling aan de verpleeg-/verzorgingshuizen zit er eveneens niet in. Evenementen gaan tot 1 september niet door. "Dus geen Pinkpop, Zwarte Cross, Vierdaagse en geen betaald voetbal. Ja, dat is zuur, maar we ontkomen er niet aan dit offer te brengen. Dit is het maximale wat nu kan. Als je verder verruimt, neemt de druk op de zorg toe en die mensen lopen al op hun tandvlees."

Geworsteld

Terugkeer naar het 'normale' leven moet écht fasegewijs gebeuren. "Het is onverantwoord om sneller te lopen dan nu is voorgesteld", meldde Jaap van Dissel van het RIVM. Volgens Rutte zal het virus anders elke kans aangrijpen om over te springen op anderen. "Dat is de enige zekerheid die we nu hebben." De premier realiseert zich dat hij blijvende zelfbeheersing van de bevolking vraagt. "Ik heb hier de afgelopen dagen enorm mee geworsteld, maar voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf."

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief