Afbeelding
Foto: Welzijn Diemen

Bewoners Beukenhorst maken zich zorgen over hoge energierekeningen

Buurt & wijk

DIEMEN - De bewoners van de flat Beukenhorst in Diemen-Zuid worden al enige tijd geconfronteerd met torenhoge energierekeningen. Die zijn het gevolg van een verouderde en slecht werkende boiler en slecht geïsoleerde woningen. 

Dit hebben diverse bewoners van Beukenhorst deze week aan het DiemerNieuws verteld, tijdens een bijeenkomst in de buurtkamer van de flat.

Beukenhorst telt 240 woningen: driekamerwoningen en vierkamerwoningen. Er wonen gezinnen, stellen en alleenstaanden. De bewoners betalen naast hun huur servicekosten. Daarin is tachtig euro gereserveerd voor een voorschot voor de blokverwarming. De meeste bewoners moeten na de eindafrekening voor de blokverwarming bijbetalen.

Een boiler zorgt voor het verwarmen van het water in de woningen. Het gaat om water dat gebruikt wordt om te douchen en af te wassen. De boilers in de woningen gebruiken echter dermate veel energie dat dit voor een hoge energierekening zorgt. Sommige bewoners hebben een termijnbedrag van vierhonderd euro of meer ontvangen. Dit bedrag komt naast het geld dat de bewoners kwijt zijn aan de blokverwarming. 

“Dit soort bedragen zorgt voor financiële problemen. Er wonen hier veel mensen die weinig geld hebben. Als dit zo doorgaat en er geen oplossing komt komen zij in de schuldsanering terecht of raken hun woning kwijt. Maar ook mensen die iets meer verdienen komen in problemen. Zij ontvangen geen energiecompensatie omdat zij teveel verdienen, maar worden wel met heel hoge energierekeningen geconfronteerd”, aldus een van de bewoners.

De woningen zijn eigendom van Woonstichting Lieven De Key. De bewoners vertelden dat zij contact hebben met de woningbouwvereniging, maar dat dit nog niet tot resultaten heeft geleid.

Een aantal bewoners heeft donderdag met wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg over de situatie gesproken.

Uit de krant