Afbeelding
Foto: WeesperNieuws
Vacaturenieuws

Mannen willen minder werken, maar doen het niet

Bedrijven

Een op de vijf mannen zou het liefst een kortere werkweek willen, dat blijkt uit een onderzoek van de Emancipatiemonitor. Toch korten de meeste mannen hun werkweek niet in.

Uit de Emancipatiemonitor blijkt dat een op de vijf werkende mannen zijn werkweek met gemiddeld dertien uur wil inkorten. De mannen willen vooral meer tijd voor zichzelf, dat gaf 72 procent van hen als reden om deeltijd te willen werken. Zorgen voor de kinderen of kleinkinderen is voor 40 procent van de mannen een reden om eerder naar huis te willen gaan.

Deeltijd
In 2020 is het aanvullende geboorteverlof ingegaan en kunnen partners vijf weken verlof opnemen. Hoewel vaders vaker gebruikmaken van dit ouderschapsverlof, is van gelijkwaardige zorg daarna nog geen sprake. Uit de monitor blijkt dat ruim 9 op de 10 mannen na de geboorte van hun eerste kind evenveel uren blijven werken als ze daarvoor deden. Dit terwijl bijna 80 procent van de vrouwen aangeeft dat de zorgen voor de kinderen een belangrijke reden is om deeltijd te gaan werken.

Wil je minder uren werken, maar is dat niet mogelijk in je huidige baan? Of juist andersom: werkt je nu deeltijd, maar wil je graag meer uren werken? Dan kan een andere functie of een nieuwe baan uitkomst bieden. Blader deze uitgave van Vacaturenieuws eens door, wellicht staat er een geschikte vacature voor je tussen.

Uit de krant