Young woman using laptop computer on a beach. Girl freelancer working by the sea. Freelance work, travel, vacations, stay connected, communication, studying online, e-learning concept
Young woman using laptop computer on a beach. Girl freelancer working by the sea. Freelance work, travel, vacations, stay connected, communication, studying online, e-learning concept Foto: Kite_rin
Vacaturenieuws

Personeelstekort maakt werkgevers creatief

Bedrijven

De Nederlandse economie blijft groeien en het werkloosheidspercentage was in het derde kwartaal van 2022 slechts 3,7. Klinkt goed, zou je denken. Maar deze krappe arbeidsmarkt zorgt ervoor dat bedrijven niet voldoende of geen geschikt personeel kunnen vinden.

Om toch nieuw personeel te werven halen gaan bedrijven op zoek naar oplossingen. Ze investeren bijvoorbeeld in het zelf opleiden van werknemers, of ze doen een beroep op buitenlandse arbeidskrachten.

Zonvakantie
In de creatieve zoektocht naar personeel is nu ook een nieuwe trend ontstaan: luxe lokkertjes. Nieuw personeel wordt aangetrokken door hogere lonen. Maar ook een vakantie op kosten van de zaak een gratis rijbewijs of zelfs een woning worden als teaser gebruikt.

Zo stond in maart 2022 in het WeesperNieuws te lezen dat een groot bedrijf uit Weesp een actie was gestart waarbij nieuwe werknemers eerst op zonvakantie mochten. Naar aanleiding van de campagne heeft het bedrijf toen tientallen sollicitaties op verschillende vacatures ontvangen.

‘Kijk verder dan het cadeau’
Creatieve welkomstcadeaus kunnen dus lucratief zijn – voor zowel werkgever als werknemer. Toch laat de woordvoerder van vakbond FNV weten dat je als werkzoekende verder moet kijken dan alleen het leuke extraatje bij binnenkomst. “Waardering bestaat niet alleen uit een cadeau, maar ook uit goede arbeidsvoorwaarden en een goede werksfeer. Dat vraagt om werkgevers die blijvend in je investeren en waarbij je je kan ontwikkelen.”

Uit de krant