Afbeelding
Foto: Ingrid Voet-van Vlijmen

Winnende startups voor Startup in Residence Metropoolregio Amsterdam zijn bekend

Bedrijven

DIEMEN - Het eerste Startup in Residence-programma van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) is van start gegaan. De komende zes maanden gaan zeven startups samenwerken met negen gemeenten uit de MRA, waaronder gemeente Diemen.

Binnen dit eerste regionale programma wordt aan zogenaamde startups de kans gegeven een oplossing te bedenken voor een maatschappelijk vraagstuk. De opdracht van de gemeente Diemen was om een oplossing aan te dragen waarmee kinderen een betere schoolkeuze kunnen maken die past bij hun vaardigheden, maar waarvoor ook perspectief op arbeidsmarkt is.

Bovendien is gebruik gemaakt van een vereenvoudigde wijze van aanbesteden. Hiermee is de drempel verlaagd voor net gestarte en vaak jonge ondernemers een aanbieding te doen. De gedachte hierachter is dat overheidsinstelling op deze wijze veel meer gebruik kunnen maken van ideeën en creativiteit.

De deelnemende gemeenten naast Diemen zijn: Almere, Amsterdam, Haarlem, Haarlemmermeer, Lelystad, Purmerend, Velsen en Zaanstad. De startups die hebben gewonnen zijn: SAM, Vouw, Get Chef's, App4talent, Helpr, Woodenbases en Glue.

De startups zijn geselecteerd op basis van hun vernieuwende diensten of producten. Zoals: een platform dat initiatieven tegen eenzaamheid koppelt aan mensen en waarop mensen activiteiten kunnen plaatsen en zoeken; een slim kastje met sensoren dat de verzakking van je huis meet; een automatisch klapstoelensysteem en een chatbox die leerlingen ondersteunt met hun studiekeuze. Voor deze laatste oplossing is Diemen hoofdopdrachtgever en zijn Amsterdam, Lelystad en Haarlemmermeer mede-opdrachtgever.

Het voordeel van een regionaal programma is dat de innovatieve oplossingen die in de ene gemeente getest worden vervolgens ook in een andere gemeente kunnen worden toegepast. Omdat de oplossing al gegund is hoeft er niet meer te worden aanbesteed en kan direct worden ingekocht.

Voor meer informatie over de vraagstukken, de oplossingen en de startups: https://startupinresidence.com/ama/

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief