Het team van OMC Amstelland.
Het team van OMC Amstelland.
De ondernemer vertelt...

OMC Amstelland is gespecialiseerd in floaters

Bedrijven

Floaterlaser Oogkliniek, Oogheelkundig Medisch Centrum Amstelland, is een kliniek voor oogheelkunde en is gespecialiseerd in floaters. Ook kun je er terecht als je bijvoorbeeld last hebt van droge, natte of vermoeide ogen of staar.

Oogarts Feike Gerbrandy, oprichter van OMC Amstelland, is in 2007 afgestudeerd en was de eerste oogarts in Nederland die floaters ging behandelen met een laserapparaat en is op dit gebied de meest ervaren specialist van Europa. "Iedereen ziet weleens wat glasvochttroebelingen, ook wel floaters genoemd. Als je bijvoorbeeld naar een sneeuwlandschap kijkt of naar een mistige lucht dan zie je kleine zwarte draadjes door je beeld vliegen. Dat is normaal en normaliter niet storend."

Troebelingen

"Mensen die bij ons voor een behandeling komen, hebben last van grote en hinderlijke troebelingen. Hun klachten variëren van het gevoel dat er steeds een vlieg of een waas door je beeld vliegt tot heel slecht zien. Om dit probleem op te lossen heb je twee methodes. Eén methode is een behoorlijk riskante operatie met een hersteltijd van een aantal weken. De tweede methode doen wij in onze oogkliniek: een laserbehandeling met een bijzondere Zwitserse laser die hier speciaal voor is ontworpen. Tijdens het laseren verdampen we de eiwitklonten met een onzichtbaar licht. Dat heeft geen hersteltijd en zeer weinig risico, maar is niet bij iedereen mogelijk. Je hebt meestal wel een paar behandelingen nodig om van je floaters af te komen."

Droge ogen 

Naast de laserbehandeling kun je bij de oogkliniek terecht voor algemene oogheelkunde. Als je een verwijzing van de huisarts hebt, wordt het ook vergoed door de zorgverzekeraar. "Wij behandelen bijvoorbeeld problemen van de oogdruk (glaucoom), nastaar en droge ogen. Droge ogen kunnen op allerlei manieren behandeld worden. Meestal gebeurt dat met druppels, maar wij hebben er ook andere behandelingen voor. Wij kunnen plugjes plaatsen die de traan langer vasthouden of met een nieuwe behandeling met IPL. IPL staat voor 'Intense Pulsed Light' en is een hoogenergetisch gepulseerd licht. Dat kan een aanvullende verbetering geven van de klachten van droge ogen. De behandelingen met de laserapparaten zijn pijnloos. Ook kun je bij ons langskomen voor een rijbewijskeuring en als iemand met staar komt, dan verwijzen we deze patiënt door naar een oogkliniek in de buurt voor een operatie en kunnen de controles bij ons gedaan worden."

Vijf oogartsen

Dokter Gerbrandy werkt in de kliniek samen met een team van baliemedewerkers, optometristen, stagiaires en medische studenten die meehelpen met wetenschappelijk onderzoek en vooronderzoeken. "In Nederland zijn maar een paar oogartsen die deze laserbehandelingen doen en wereldwijd zijn er maar vijf oogartsen met evenveel ervaring als ik. Mijn patiënten komen uit heel Nederland, maar ook uit andere delen van de wereld. Zo hadden we laatst een mevrouw uit Maleisië die hier naartoe was gekomen voor de laserbehandeling. Dat je mensen van over de hele wereld kunt helpen, maakt mijn werk wel heel bijzonder."

Afbeelding
Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief