Chris Beekman (tweede van links) met zijn team.
Chris Beekman (tweede van links) met zijn team.
De ondernemer vertelt...

Mea Vota, voor een uitvaart naar wens

Bedrijven

Uitvaartonderneming Mea Vota verzorgt op een persoonlijke manier begrafenissen, crematies en kinderuitvaarten, heeft een speciale kinderrouwauto en werkt onder andere in Diemen, Amsterdam en de Gooi en Vechtstreek.

Eigenaar Chris Beekman is door toeval begonnen met zijn uitvaartonderneming. "Jarenlang ben ik bedrijfsleider geweest van een groot restaurant. Op een gegeven moment was ik toe een carrièreswitch. Ik zag een vacature voor algemeen medewerker op begraafplaats Zorgvlied, gesolliciteerd en aangenomen. Mijn werk was veelomvattend: van planningen maken en graven uitzoeken tot families begeleiden met en tijdens de uitvaart. Dankbaar werk, waarin je echt iets voor mensen kunt betekenen. Op een dag zag ik ouders in hun eigen auto met in de achterbak, tussen de boodschappentassen, een mandje met hun overleden baby erin op de begraafplaats staan en dacht: dit kan beter."

Mijn wens

"Ik ben toen een dag minder gaan werken om te kijken of ik iets kon bedenken voor overleden baby's en kinderen. Zelf reed ik in een zwarte Mini Cooper en ik vond dat een geschikte auto om als rouwauto te gebruiken. Door dat idee ben ik na zes jaar gestopt bij de begraafplaats en voor mezelf begonnen op 1 januari 2013 met mijn uitvaartonderneming Mea Vota, dat 'mijn wens' betekent. Ik heb een crèmewitte Mini Clubman laten ombouwen tot rouwauto. Ouders kunnen de auto huren en zelf besturen. De auto is ook geschikt voor volwassenen en wordt landelijk verhuurd. Zo was ik laatst in Noordwijk. Een man reed de Mini, waar zijn vrouw in lag, voor de laatste keer langs de boulevard waar ze altijd naar het strand liepen om op deze manier afscheid te nemen."

Regelen alles persoonlijk

Chris doet het werk niet alleen. "Sinds vorig jaar is mijn vrouw Annefleur Visscher ook eigenaar en we doen het samen met Sander, Patrick, Jolien, Susanne en Esther. We werken vanuit huis en zijn 24 uur per dag, zeven dagen in de week bereikbaar, zijn niet gebonden en kunnen gebruikmaken van alle faciliteiten en locaties in de omgeving. Als iemand overlijdt, kan er contact met ons worden opgenomen en dan regelen we alles persoonlijk, van het begin tot het einde. Nabestaanden kunnen alles zelf kiezen, wij helpen ze keuzes te maken en dragen ideeën aan om te bezuinigen als er weinig geld is."

Champagne en oesters

"En je hoeft je niet per se te verzekeren voor een uitvaart. Als mensen wel verzekerd zijn, kunnen wij ook die uitvaart verzorgen. Je kunt een uitvaart zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Ik heb een keer een theater afgehuurd voor 500 mensen met champagne en oesters en livemuziek. Maar wil je liever een uitvaart aan het strand, dan regelen we een strandpaviljoen waar de kist kan staan. In het Amsterdamse Bos of bij iemand thuis? Alles kunnen we regelen. Mensen kiezen ons om onze persoonlijke en flexibele aanpak en het feit dat we alle kosten zonder marge een-op-een doorberekenen. Wij begeleiden en ontzorgen zodat families met het afscheid nemen bezig kunnen zijn. Wat voor nabestaanden fijn is, is als er iets op papier staat. Ook al zijn dat maar een paar regels over hoe je je uitvaart wilt hebben, of vertel het aan familie of vrienden. Je kunt jouw wensen ook gratis vastleggen op www.mijn-wens.nl."

Afbeelding
Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief