Mentor Ben Grajer ondersteunt Akram.
Mentor Ben Grajer ondersteunt Akram. Foto: Jan Ronday
De ondernemer vertelt...

School's Cool Amsterdam ondersteunt leerlingen

Bedrijven

School's Cool Amsterdam is een vrijwilligersorganisatie. Mentoren ondersteunen kwetsbare kinderen uit groep 7 en 8 om de stap te zetten naar de middelbare school als ze niet genoeg steun van huis uit krijgen.

Toen Ben Grajer zes jaar geleden met pensioen ging, had hij tijd over. "Ik heb gewerkt bij de School voor Journalistiek en vond het zo leuk om studenten te begeleiden tijdens hun studie dat ik dat na mijn pensioen wilde blijven doen. Ik kwam via een kennis in contact met School's Cool in Amsterdam en ben daar nu zes jaar mentor. Je hebt veel ouders die hun kinderen steun bieden, aan hun huiswerk zetten en meegaan om een geschikte middelbare school uit te zoeken. Maar helaas zijn er ook ouders die het niet kunnen of willen doen en die kinderen begeleiden wij, de vrijwilligers van School's Cool."

Samen huiswerk maken

Ben ondersteunt twee leerlingen voor anderhalf jaar. "Een van die kinderen is Akram uit Somalië. Hij woont in Diemen en komt uit een gezin met zes kinderen. Het is de bedoeling dat ik 1,5 uur in de week bij de kinderen thuis kom, maar bij Akram is het te druk thuis en gaan we naar de bibliotheek. We zitten in een rustig hoekje, zodat hij zich goed kan concentreren, maken samen huiswerk en ik probeer de kinderen ook uit te dagen om zelf na te denken, want dat wordt op de middelbare school van ze verwacht."

Vrijwilligers

School's Cool kan altijd vrijwilligers gebruiken. "Van basisscholen krijgen we vaak de vraag of wij hun leerlingen kunnen helpen en zijn altijd op zoek naar vrijwilligers. Of je met pensioen bent of nog werkt, maakt niet uit, als je maar per week 1,5 uur de tijd hebt om een kind te ondersteunen. Als vrijwilligers is het fijn als je de Nederlandse taal kent en kunt rekenen, want dat zijn vaak de zwakste punten."

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief